27. jul 2016.

Medijski rat zbog novca

novinekioskRezultati konkursa za sufinansiranje projekata iz oblasti informisanja. Najviše para dobila kuća koja izdaje “Kurir” – 4,4 miliona, za FoNet 2,5 a za “Vreme” 2 miliona

Ministarstvo kulture sa čak 4,4 miliona dinara finansiraće tri projekta kuće “Adrija medija grupa” koja izdaje tabloid “Kurir”! Na konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja najveći pojedinačni iznos svih medijskih kuća dobila je novinska agencija FoNet – 2,5 miliona dinara! Novinskoj agenciji Beta država će pomoći sa 1,66 miliona dinara.

Dobile bi ove dve novinske agencije po milion više, da se u rad komisije nije umešao ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac. On je odluke komisije zadužene za elektronske medije, kojoj je predsedavao Dinko Gruhonjić, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, preinačio u slučaju devet medijskih kuća. Medija centar tražio je 4,1 milion, komisija je odobrila 1,9, ali je odluka ministra bila da ne dobiju ni dinar. Komisija sa Gruhonjićem na čelu dodelila je i milion dinara udruženju čiji je on predsednik (NDNV), ali je Tasovac i tu odluku poništio. Stopirao je i prvobitno odobrenih 1,7 miliona NUNS-u. “Južnim vestima” smanjio je finansiranje sa 1,7 na jedan milion, a agenciji izvesnog Olivera Paunovića iz Niša sa 840.000 na 500.000 dinara. Tasovac je poneke odluke preinačio i u korist medija – pa je portalu za kulturu “SeeCult” sa pola miliona povećao finansiranje na milion dinara, a udruženju “Eutopija” sa 950.000 na 1,5 miliona dinara.

– Izdaćemo zvanično saopštenje, a sada mogu samo da kažem da je ovo prvi put da ministar Tasovac menja odluke komisije, što će imati dramatično loše posledice po ideju medijskog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa – smatra Gruhonjić.

Nino Brajović, predsednik komisije koja je odlučivala o projektima nezavisnih produkcija, smatra da Ministarstvo mora da vodi više računa o odabiru članova komisija.

– I ovu komisiju, sa kojom se kasnije ministar sukobio, biralo je ministarstvo. Prvi put jedan član komisije nije potpisao zapisnik, a odluku komisije nije prihvatio ministar – napominje on. – Važno je da se postigne saglasnost kod odluka.

On kaže da su u oblasti produkcije članovi komisije bili usaglašeni. Najviše novca, 2,6 miliona dinara, dodelili su “Kobra filmu” Dragana Bjelogrlića, za 12 dokumentarnih epizoda o Nemanjićima.

Među štampanim medijima najbolje je prošao nedeljnik “Vreme”, koji je dva miliona dinara dobio za projekat “Pristupni pregovori sa EU”.

– Ministarstvo je rezultate objavilo sa 28 dana kašnjenja, što je projektno finansiranje dovelo do apsurda. Skoro je avgust, a tek sada se odobravaju sredstva za medijske sadržaje za 2016. godinu – upozorava Brajović.

Od ukupno 484 prijave, ministarstvo je podržalo 176 projekta, iznosom od 151.410.000 dinara. Od toga su 34 štampana medija dobila blizu 30 miliona dinara, a 49 nezavisnih produkcija može da računa na 45 miliona. Ukupno 27 TV projekata dobiće isto toliko miliona dinara, 30 radijskih biće podržano sa 21 milionom, a za 36 projekata na internetu odobreno je oko 28 miliona dinara.

Za projekat “LGBT razgovori – jačanje zajednice” “E-novine”, Petra Lukovića, dobile su od države 700.000 dinara. Neobično je što je rešenje o novcu koji treba da potroše do kraja godine stiglo četiri dana nakon što je portal “E-novine” objavio da, nakon osam godina postojanje, prestaje da radi. To je već drugi put ove godine da su najavili gašenje.

„Novostima“ ni za štampu

Projektu “Studentske novosti”, zamišljenom kao nedeljni podlistak “Večernjih novosti” koji bi mlade čitaoce informisao o mogućnostima obrazovanja, zapošljavanja, studentskih praksi i o drugim temama koje interesuju ovu populaciju, odobreno je svega 600.000 dinara. U kategoriji štampanih medija, duplo više dobili su Savez Srba iz regiona i “Agenda 2020”. Udruženje “Zeleno pitanje” podržano je sa 900.000, Udruženje “Agroprofit” sa 756.000, “Glif” iz Kragujevca i “Vranjske novine” sa milion, “DAN graf” i “Politika” sa po 1,7 miliona. Više od “Novosti” dobili su i “Regionalni info centar” iz Beograda, “Senior medija” (850.000), “Princip pres” (800.000), NIN (1,5 miliona), “Vreme” (dva miliona), “Mozaik” iz Bečeja (800.000), “Partizanska štampa” iz Kininde (800.000) i “Lopres” iz Kovina (602.000 dinara).

Povezane priče

Tasovac odbio projekte NUNS-a i NDNV-a

Zbog sukoba sa Tasovcem ispali NUNS, MC, NDNV…


Autor: I. M.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend