27. jul 2016.

Tasovac odbio projekte NUNS-a i NDNV-a

tasovac priv medijaPrema konačnim rezultatima konkursa Ministarstva kulture iz oblasti javnog informisanja, devet predloga Komisije za elektronske medije je izmenjeno

Ministarstvo kulture objavilo je rezultate konkursa iz oblasti javnog informisanja na kojem su 176 projekata podržali iznosom od 151.410.000 dinara. Ova suma raspoređena je između štampanih i elektronskih medija, kao i nezavisnih produkcija. Tri komisije sastavljene od medijskih stručnjaka dale su prethodno svoje predloge, o kojima je, zatim, odlučivao resorni ministar.

Na konačno rešenje čekalo se duže nego što je zakonom planirano, budući da je kamen spoticanja bio predlog koji je Komisija za elektronske medije, na čijem čelu je bio Dinko Gruhonjić iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), podnela ministru Ivanu Tasovcu. Lista dobitnika i gubitnika potvrdila je ono o čemu se spekulisalo – da je ministar kao sporne ocenio predloge ove komisije iz domena interneta.

Tako je izmenio devet njihovih predloga za finansiranje medijskih projekata – neki su odbijeni, drugima je umanjen iznos, ali bilo je i onih prema kojima je ministar bio darežljiviji od komisije. Bez novca su ovoga puta ostala tri projekta čiji su nosioci Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Medija centra (čiji je osnivač NUNS) i NDNV.

Za projekat „Zloupotreba političkog uticaja – političke stranke kao najveći poslodavci u Srbiji” koji je podneo Medija centar komisija je predložila 1.900.000 dinara uz obrazloženje da ta tema „pogađa suštinu političke stvarnosti”. Međutim, ministar Tasovac je projekat odbio zbog „neispunjavanja uslova konkursa” i objasnio da ne pripada kategoriji internet medija, već produkciji. Isto obrazloženje dao je i za NUNS-ov predlog „Novinari pod pritiskom, pretnja demokratskom procesu” za koji je medijska komisija predložila 1.700.000 dinara.

UNS: Ovo je prvi put da ministar ne uvaži mišljenje komisije

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajovićosvrnuo se na objašnjenje ministarstva prema kojem je komisija pojedinim projektima novac dodelila za internet, a da je zapravo reč o produkciji.– Ukoliko projekat ima tu vrstu nedostatka ministarstvo je dužno da da rok podnosiocu da dopuni dokumentaciju i ispravi nedostatke, što se nije desilo. Ovo je prvi put da ministar ne uvaži mišljenje komisije. To je presedan koji može da bude zloupotrebljen naročito kada su u pitanju lokalni konkursi u opštinama i gradovima Srbije. Naime, pravilnik o sufinansiranju projekata kaže da se predlog komisije može promeniti ako sadrži „očiglednu grešku” – upozorava Brajović.Naš sagovornik podseća i da se prvi put desilo da se svi članovi komisije nisu saglasili. Naime, Olivera Zekić iz REM je odbila da potpiše predlog komisije.– Sastav komisije nije zavisio samo od predlagača, budući da je i tu konačnu odluku donosilo ministarstvo. Među njima nije bilo predstavnika UNS kao najznačajnijeg novinarskog udruženja i, to smatram propustom – ističe Brajović.

Dok su u komisija smatrali da je projekat kojim je NDNV učestvovao na konkursu „Novinari protiv diskriminacije” zapravo „dobro postavljena tema o antidiskriminaciji” i da je „dobro definisana ciljna grupa”, iz ministarstva je stigao hladan tuš. Naime, ocenjeno je da projektu pristupljeno površno, te da otuda „gubi kvalitet i smislenost, koja bi ga preporučila za podršku”. Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović, inače vlasnik „Vranjskih novina” koje su na istom konkursu dobile milion dinara, nije želeo da komentariše odluku ministra Tasovca. Bez komentara bio je i Gruhonjić.

Posle ministrove revizije novinskim agencijama Beta i Fonet pripalo je po milion dinara manje od predložene sume – 1.662.000, odnosno 2.536.122 dinara. Niška agencija „Siti marketing centar” umesto 840.000 dinara dobila je pola miliona, a portal „Južne vesti” milion što je za 700.000 dinara manje od komisijskog predloga. Za neke učesnike konkursa ministarstvo je bilo šire ruke nego komisija.

Portal „Seecult” umesto pola miliona dinara dobio je dvostruko više, jer je ocenjeno da „doprinosi obogaćivanju medijskih sadržaja iz oblasti kulture”. I udruženje „Eutopija” je imalo više sreće – umesto prvobitno predloženih 950.000 dinara za „Uzbunjivače protiv korupcije”, Tasovac im je dodelio 1.500.000 dinara.

d07b01-konkurs-tabelaZbog „uočenih brojnih nelogičnosti” početkom meseca ministar Tasovac je od predsednika Komisije za elektronske medije, Dinka Gruhonjića (NDNV) i njenih članova Dalile Ljubičić (Asocijacija medija), Mihajla Kovača (NUNS), Olivere Zekić (REM) i nezavisnog stručnjaka Sibine Golubović zatražio da pojasne kriterijume kojima su se vodili prilikom odlučivanja. Nakon toga je usledio rat saopštenjima.

Tasovac je optužio Gruhonjića da je svom udruženju dodelio milion dinara, dok je NDNV optužio ministra da dovođenjem u pitanje objektivnosti komisije, zapravo prinosi „darove Vučiću” kako bi opstao u Vladi.

Pre dve nedelje održano je i suočavanje ministra sa članovima komisije, ali nijedna strana nije htela da popusti.

Povezane priče

Medijski rat zbog novca

Zbog sukoba sa Tasovcem ispali NUNS, MC, NDNV…

 Foto: Medija centar Beograd 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend