27. jul 2016.

Tasovac: Lako je vikati „vuk“, ili od milošte „vučić“

Ministar informisanja u tehničkoj vladi Ivan Tasovac kaže da su ovogodišnji konkursi za medije sprovedeni besprekorno i da je to prava slika medijskih sloboda

Tasovac je istakao i da je istovremeno „u prvi plan istaknuta nespremnost dela medijske zajednice da preuzme deo odgovornosti u sprovođenju medijskih zakona“.

Kako je naveo, konkursi su „ogolili licemernost larmadžija na medijskoj sceni“, ali i onemogućili sistem nagrađivanja po sistemu „ja tebi serdare, ti meni vojvodo“.

Tasovac je saopštio da je podržano 348 od 898 prijavljenih projekata u iznosu većem od 255 miliona dinara, a među podržanima je „i zavidan broj predloženih od medija i pojedinaca koji su izuzetno kritični prema Vladi Srbije“.

Tasovac ističe i da je na ovim konkursima „propao pokušaj pojedinih novinarskih udruženja da uvuku Ministarstvo u dobro razrađen mehanizam nagrađivanja i tapšanja po ramenu“.

„U devet slučajeva u kojima su uočene drastične nepravilnosti i nelogičnosti, predlozi komisije su preinačeni: tri projekta su odbijena, četiri projekta su dobila nešto niža sredstva, a dva projekta su dobila više od onoga što je komisija predložila“, navodi se u saopštenju.

Tasovac kaže i da su rezultati konkursa „ogolili licemernost dobro poznatih larmadžija na našoj medijskoj sceni“.

„Oni već dve godine, ne toliko iz ideoloških koliko iz finansijskih uverenja, kritikuju stanje medijskih sloboda u Srbiji i sve vreme se žale na tobož sveprisutnu cenzuru. Vlada Republike Srbije je i kroz zakonski okvir i kroz projektno sufinansiranje na najbolji način demantovala apsurdnost takvih tvrdnji. Medijski sadržaji koje svakodnevno čitamo ili gledamo — takođe“, navodi Tasovac.

Ministar u tehničkom mandatu je i u ovom saopštenju govorio o „nervozi“ dela srpske medijske čaršije.

„One iste čaršije koja je već decenijama spremna da menja sve i svakoga izuzev sebe samih. Lako je od komarca napraviti slona; a još lakše je sve vreme vikati „vuk!” – ili, od milošte: „vučić!” Lako je graditi javni profil na prvoboračkom statusu i staroj slavi. Ali ni transformacija insekata u sisare niti minuli rad ne mogu da budu održivo, profesionalno i društveno odgovorno rešenje za bilo koga“, navodi Tasovac.

Tasovac kaže da projektno finansiranje i izlazak države iz medija podrazumevaju da će svi akteri na javnoj sceni, novinarski udruženja, urednici i novinari ozbiljno pristupiti svom poslu i posvetiti se javnom interesu.

„Javni interes, međutim, nikako ne proističe iz uravnilovke po principu ‘svima po malo (a našima malo više)’. Niti se javni interes može zastupati ako se neka novinarska udruženja pretvore u političko-finansijske interesne grupe“, navodi Tasovac.

Tasovac ističe da i Vlada i Ministarstvo i dalje čvrsto veruju u medijske reforme i pluralizam na medijskoj sceni, ali da će ako „medijska udruženja i sami mediji ne preuzmu deo odgovornosti buka i dreka nadjačati javni interes“.

„To je pogubno za demokratiju u Srbiji“, zaključio je Tasovac.

1 komentar za: “Tasovac: Lako je vikati „vuk“, ili od milošte „vučić“

  1. mira

    Tasovac i Vlada u kojoj sedi su za demokratiju Srbiji MNOGO pogubniji!

    27. јул 2016. at 18:00

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend