01. nov 2016.

Međunarodna federacija novinara: Ove godine u svetu ubijeno 66 medijskih radnika

endimpunity_webbanner

Povodom međunarodnog Dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima, IFJ prenosi podatak Uneska da se manje od 10 odsto ubistava medijskih radnika procesuira pred nacionalnim sudovima

Povodom 2. novembra, Dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima, koji se pod okriljem Ujedinjenih nacija treći put obeležava, Međunarodna federacija novinara (International Federation od Journalists – IFJ), najveća svetska novinarska organizacija sa 600 hiljada članova, poziva vlade da pokažu političku volju u rešavanju problema nekažnjavanja nasilja nad medijskim profesionalcima širom sveta.

Saopštenje IFJ prenosimo u celini:

„IFJ, koji je zabeležio 66 ubistava od početka godine, za to što je danas smanjena bezbednost novinara krivi vlade koje ne kažnjavaju one koji prete, napadaju i ubijaju profesionalce u medijima.

Ovaj Dan Ujedinjenih nacija označava početak jednomesečne kampanje IFJ-a i njenih partnera da se nekažnjavanje okonča. Posebno skreće pažnju na četiri zemlje: Indiju, Meksiko, Pakistan i Jemen.

‘Veoma mali broj istraga i postupaka pokrenutih zbog nasilja nad novinarima doveo je do nekažnjavanja, što je još pojačalo postojeće krvavo nasilje’, kaže predsednik IFJ-a Filip Lerit (Philippe Leruth) i dodaje:

‘Sve dok galama predstavnika vlada u salama za sastanke Ujedinjenih nacija tokom usvajanja rezolucija o zaštiti novinara nema odjeka i u stvarnim akcijama, malo je verovatno da će se situacija poboljšati’.

Federacija novinara, koja ima status saradnika sa Uneskom, vodećom agencijom u Akcionom planu UN-a za bezbednost novinara i problem nekažnjavanja, navodi najnovije podatke, koji prikazuju sumornu sliku.

Prema Unesku, u proseku se manje od jednog od 10 ubistava novinara procesuira pred nacionalnim sudovima – preciznije, u 92 odsto incidenata u kojima je nasilje korišćeno za gušenje slobode izražavanja nije ni došlo do postupka, čime se kriminalcima dao potpuni imunitet.

Kao deo višegodišnje globalne kampanje za okončanje nekažnjivosti, IFJ će o ovoj temi 7. novembra organizovati veliku konferenciju u Briselu, pod nazivom: ‘Iz reči u dela’. Konferencija će okupiti novinare, profesore, predstavnike međunarodnih organizacija, kao i rodbine stradalih novinara. Oni će diskutovati o strategijama primene zakona na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, kako bi se osigurala pravda za žrtve.

Lista zemalja u kojima je ove godine najviše medijskih radnika poginulo uključuje ratne zone poput Avganistana (11), Iraka (7), Sirije (5), Jemena (5) i Pakistana (5). Novinare su ubijali i kriminalci, kao i oni koji zloupotrebljavaju moć u Meksiku (8), Indiji (5), Gvatemali (5) i Brazilu (3).

‘Ovaj nivo nasilja je neprihvatljiv i vlade moraju da se suoče sa svojom odgovornošću i preduzmu drastične mere protiv onih koji napadaju novinare’, dodao je Antoni Belonže (Anthony Bellanger), generalni sekretar IFJ-a. ‘IFJ ostaje posvećena rasvetljavanju nasilja u novinarstvu, a ova konferencija će naći načine da se vlade angažuju da primenjuju zakon u cilju veće zaštite medija'“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend