01. nov 2014.

Mijatović: Prekinite lanac nekažnjavanja za zločine nad novinarima

dunja mijatovic YPredstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović pozvala je, povodom 2. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, sve zemlje članice da prekinu „lanac nekažnjavanja“ za zločine nad medijskim radnicima.

„Napadi na novinare moraju biti brzo i u potpunosti istraženi. Ne sme biti izuzetaka od ovog osnovnog pravila“, ocenila je Mijatović.

Ona je pozvala 57 država članica OEBS-a da preduzmu „stvarne korake i pronađu i izvedu pred lice pravde one koji su počinili zločine nad novinarima“.

Predstavnica za slobodu medija upozorava da se napadi na medijske radnike dešavaju svakodnevno, kao i da mnogi izvršioci i organizatori ovih napada nikad nisu privedeni pravdi.

„Utisak o nekažnjivosti doprinosi atmosferi zastrašivanja u celom regionu OEBS-a“, istakla je Mijatović.

Spisak ubijenih novinara u zemljama OEBS-a, čije ubice su još na slobodi, služi kao sumoran podsetnik na postojanje nekažnjivosti za ove užasne zločine, stoji u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Sahrana Duška Jovanovića

Sahrana Duška Jovanovića

Na njemu su i imena srpskih novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, ubijenih 1999, odnosno 2001. godine.

Na listi nerešenih ubistava novinara, između ostalih, su i imena Duška Jovanovića, Georgija Gongadzea, Martina O’Hagana, Veronike Čerkasove, Paula Hlebnikova, Elmara Huseinova, Ane Politkovskaje, Ališera Saipova, Hranta Dinka, Natalije Estemirove, Hadžimurada Kamalova i Ahmednabija Ahmednabijeva.

Mijatović podseća da su „uprkos ponovljenim uveravanjima sa najvišeg nivoa država članica OEBS-a, mnogi slučajevi napada na novinare ostali nerešeni“.

„Politička volja da se suprotstavi nekažnjavanju je jednostavno suviše slaba, a u nekim slučajevima i ne postoji. Odlučna retorika nije dovolja, potrebni su konkretni potezi da se okonča lanac nekažnjivosti“, poručila je ona.

Mijatović podseća da je Generalna skupština UN u decembru 2013. usvojila, kako ocenjuje, ključnu rezoluciju o bezbednosti novinara i proglasila 2. novembar za Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

„Ovaj datum je i važan podsetnik da su potrebni kolektivni napori da se skrene pažnja na slučajeve nekažnjavanja“, istakla je ona.

Mijatović je prošle godine pokrenula globalnu kampanju za okončanje prakse nekažnjavanja sa Komisijom za istragu ubistava novinara u Srbiji, podseća se u saopštenju OEBS-a.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend