07. nov 2016.

Miladinović: Mediji navode građane protiv Evropske unije

dejan-miladinovic-foto-n1Dejan Miladinović, član Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija LocalPress i direktor kruševačkih novina GRAD, smatra da na kraju procesa pridruživanja Evropskoj uniji može da se desi da građani Srbije na referendumu budu protiv članstva. Odgovornost za takav scenario on vidi i u medijima, za koje kaže da veličaju Rusiju i Vladimira Putina

Miladinović kaže da se može desiti da ulazak Srbije u EU bude pod znakom pitanja ukoliko se o tome budu pitali građani. Prema njegovim rečima, putem medija kroji se javno mnenje u kojem se građani odvaraćaju od EU, a veličaju se Rusija i njen predsednik.

„Vlada će morati da poradi malo da populariše taj put ka Evropskoj uniji, da vidimo kako će to da izvedu a da narod na referendumu ne odluči drugačije“, kaže Miladinović.

Premijer je više puta istakao da je evropski put jedini put kojim Srbija ide, ali gost Novog dana navodi i primer ministra inostranih poslova Ivice Dačića koji je izjavio da će između Evropske unije i Rusije, Srbija uvek izabrati Rusiju.

„Kada dođe ‘Dan D’ moraće da sviraju u istu sviralu“, kaže Miladinović.

„Projektno finansiranje medija – farsa“

Kada je u pitanju situacija u lokalnim medijim, direktor kruševačkih novina kaže da su se nadali da će donošenjem novog zakona stvari ići bolje. Međutim, iako se u zakonu našlo ono za šta su se zalagali – da se mediji privatizuju i da se uvede projektno finansiranje na nivou lokalnih samouprava, stanje se nije popravilo već su se javili i novi problemi.

„U pojedinim medijima postoje problemi, posebno na televizijama. Projektno finansiranje nije baš uspelo. Teško je gradonačelnicima i predsednicima opština usaditi svest da novac nije njihov, već da pripada svim građanima, pa i medijima. Grad i gradska uprava sami biraju komisije ili dostavljaju na papiru koliko koji medij treba da dobije novca, što se pretvara u farsu“, objašnjava gost Novog dana stanje na lokalu.

On dodaje da pošto finansiranje medija zavisi od grada i lokalnih samouprava, javlja se autocenzura čak i onda kada nema realnih pritisaka.

„Negde nema pritisaka, ali novinari sami kažu ‘za svaki slučaj, da se ne uvredi neko’, a sve to da bi ponovo dobili novac na konkursu“, rekao je Miladinović.

Navodi i primer gradova poput Kragujevca i Trstenika gde nisu ni raspisivani konkursi za projektno finansiranje medija, zbog čega se Radio televizija Kragujevac našla u velikom problemu.

Jugonostalgija – život je lepši kada si mlad

Blic je objavio tekst pod naslovom „Pre rata smo živeli, a sada preživljavamo“ u kojem se upoređuju životni standar, kulturne navike, ali i demografski podaci nekada i sad. Dejan Miladinović kaže da i sam spada u jugonostalgičare jer je u SFRJ proživeo „lepe godine“ i gaji lepe uspomene.

„Međutim, svet se menja, ne možemo da gledamo samo šta je bilo iza. Svi oni koji tvrde da se bolje živelo, tada su bili mladi, a sada su u penziji ili pred penzijom. Kada si mlad sve je lepše. Danas se brže živi, nemamo više vremena koliko smo imali u Jugoslaviji. Sada je trka za novcem, a tada novac nije bio toliko bitan da bi se preživelo“, ističe Miladinović.

On kaže da građanin Srbije sa prosečnom platom danas može da podmiri samo osnovne potrebe, ot jest da preživi.

„Mi ne živimo, mi preživljavamo. Da bi mogli iznad toga, onda moramo da tražimo drugi posao, što srozava kvalitet života“, naglašava Miladinović.

 Foto: N1 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend