08. apr 2015.

„Ministar Selaković treba da shvati šta je zadatak novinara“

selakovic_min_pravČudna poruka koju je ministar pravde Nikola Selaković uputio novinarima objašnjavajući im kako bi trebalo da rade svoj posao izazvala je brojne reakcije

Selaković je na konferenciji za medije upitao novinare zašto se toliko insistira na objavljivanju detalja iz izveštaja o nesreći. Ministar pravde treba da shvati da je zadatak novinara da otkriju ono što vlast želi da sakrije i da su ovlašćeni da čuvaju svoje izvore, poručuju novinari. Ministar Selaković je ovoga puta osudio želju javnosti da sazna zašto je helikopter pao, poručuju iz Balkanske istraživačke mreže.

„Kada je premijer Aleksandar Vučić prvi komentarisao sam događaj i nalaze iz ovih izveštaja, Selaković se nije pojavio da govori kako to nije primereno i da sve treba da prepustimo nadležnim ustanovama. Tek kada su novinari počeli da pritiskaju on se javio i rekao da ako neko hoće da vam nešto javi, prijavite ga, što se kosi sa intersima javnosti“, ističe za B92 Slobodan Georgiev iz Balkanske istraživačke mreže.

Ministar pravde treba da shvati da je zadatak novinara da otkriju ono što vlast želi da sakrije i da su ovlašćeni da čuvaju svoje izvore.

Nisu sporni primeri zloupotrebe u novinarstvu, kada na primer pojedini tabloidi svojim pisanjem upozoravaju na hapšenja i istrage koje nisu ni pokrenute, ali to se nikako ne može dovesti u vezu sa stavom ministra Selakovića. Naslovom „Prvo u policiju pa u redakciju“ nismo želeli da stavimo ministra na stub srama, već da mu objasnimo čemu služi novinarstvo, objašnjavaju u dnevnom listu Politika.

„Novinari treba da čuvaju svoje izvore po svaku cenu. Oni imaju dužnost da prikažu javnosti ono što je od javnog interesa, što je pritom uglavnom kosi sa interesima bilo koje vlasti. Mi smo tu da otkrijemo ono što vlast želi da sakrije“, kaže novinar „Politike“ Aleksandar Apostolovski.

Podsećamo da je na predlog Vlade krajem novembra 2014. usvojen Zakon o uzbunjivačima koji štiti svakoga ko prijavljuje sumnju da nešto nije u redu.

 Foto: Ministarstvo pravde 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend