08. apr 2015.

Obaveštenje

Dizajn-Slavisa-Savic1Dana 3. i 6. aprila 2015. godine, nepoznate osobe postavile su na sajt Peščanika dva teksta, jedan potpisan inicijalima N.P., a drugi imenima naših saradnika Marka Milanovća i Miljane Radivojević. Te tekstove (Čovek “čvrste ruke” pod istragom? i Ko je Saša Mirković?) nije napisao nijedan autor Peščanika, njihovo objavljivanje nisu odobrile urednice Svetlana Vuković i Svetlana Lukić, niti su ih na sajt postavili webmaster ili sistem administrator Peščanika.

Tekst Ko je Saša Mirković? pojavio se i na sajtu lista Danas, takođe bez znanja urednika i webmastera, uz napomenu da je prenet sa sajta Peščanika.

Na preporuku svog pravnog tima, urednice Peščanika podnele su Odeljenju za visokotehnološki kriminal MUP-a i Višeg javnog tužilaštva krivičnu prijavu protiv N.N. lica zbog neovlašćenog upada u sajt, falsifikovanja sadržaja i lažnog predstavljanja.

Od juna 2014. godine kada smo objavili seriju tekstova u kojima su analizirane doktorske disertacije visokih državnih funkcionera, pa do najnovijeg menjanja sadržaja sajta, Peščanik je pod stalnim napadima koji su u dva slučaja rezultirali izmenom sadržaja; u avgustu 2014. izmenjena je naslovna strana sajta i postavljeni tekstovi pod naslovom “stop lažima”, u novembru 2014. izbrisana su tri teksta o spornim doktorskim disertacijama (kao i njihovi prevodi na engleski jezik).

Peščanik je Odeljenju za visoko-tehološki kriminal MUP-a do sada dva puta dostavljao sve tražene podatke; prvi put kada je sajt rušen neposredno po objavljivanju tekstova o doktorskim disertacijama (jun 2014), a prilikom drugog odlaska u policiju (septembar 2014) dostavili smo IP adresu iz Beograda sa koje je izvršen jedan od napada na sajt i izmenjen njegov sadržaj. Međutim, do danas nismo dobili nikakve informacije o rezultatima istrage. Iz drugih medija smo saznali da je najviši policijski službenik zadužen za borbu protiv sajber-kriminala “uvidom po internet-forumima i komentarisanjem o bezbednosti tog servera (utvrdio) da se radi o nebezbednom serveru, te je urednicima ’Peščanika’ i administratoru savetovano da prezentaciju prebace na zaštićeniji server”.

Od policije ne očekujemo savete bazirane na komentarima po internet-forumima, nego ozbiljnu istragu koja se, naravno, može završiti i neuspešno. Najmanje što očekujemo je da o bilo kakvom ishodu budemo obavešteni.

 Foto dizajn: Slaviša Savić 

1 komentar za: “Obaveštenje

  1. Nemoj da se lažemo. Tekst su odobrile obe Svetlane,pa kada su videle da su zasrale,nismo mi neko neko NN lice.Ovo saopštenje je nevešto sakrivanje račvastog jezika „Peščanika“.

    10. апр 2015. at 19:59

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend