01. okt 2014.

Mrvice za lokalne medije

politika2Treća tranša raspodele novca namenjenog finansiranju lokalnih medija u Kraljevu isplaćena je pre nekoliko dana.

Prema odluci Gradskog veća, ovog puta je podeljeno 2,6 miliona dinara, pa su Radio-televizija Kraljevo i „Ibarske novosti“ dobile 870.000 dinara, TV Melos 660.000, Kraljevačka televizija 600.000, Miks televizija 290.000, za Radio 996 isplaćeno je 80.000, za Radio M i Radio Bum po 60.000 dinara. Ove godine je medijima ukupno uplaćeno 8 miliona i 570.000 dinara, što je nešto više od polovine planirane sume, koja prema budžetskom aktu za 2014. godinu iznosi 15 miliona dinara.

Zbog slabog priliva novca u gradski budžet, ni planiranih 0,4 odsto za lokalne medije u Kraljevu teško da će biti u potpunosti isplaćeno

Iako će do kraja ove godine biti još jedna isplata, planiranih 0,4 odsto gradskog budžeta projektovanog na 3,6 milijardi dinara neće biti u potpunosti realizovano. Naime, prema izveštaju Odeljenja za finansije Gradske uprave, do polovine ove godine priliv u budžetsku kasu je znatno opao, pa je u pomenutom periodu taj plan ostvaren 41 odsto, što bi na godišnjem nivou, ako se taj trend nastavi, značilo ostvarenje budžeta 80 odsto. Zbog toga će uslediti rebalans, a to znači manje novca za mnoge korisnike, pa moguće umanjenje može pogoditi i medije, koji su ionako skromno finansirani.

Nisu, naravno, zadovoljni ni vlasnici ni novinari lokalnih i regionalnih televizija, radija i novina, kao ni vlasnici nekoliko portala, tj. elektronskog izdanja novina koji nisu dobili ni dinar.

– Mi smo regularno i u skladu sa najnovijim propisima registrovani. Očekivali smo stoga pravedniju raspodelu i, kako najnoviji zakon o informisanju nalaže, finansiranje prema projektima, ali ovdašnja vlast taj zakon ne poštuje, uostalom kao i druge propise pa se i u ovom slučaju ustalila praksa da se radi kako „vrh“ odluči – kaže Zoran Nikolić, vlasnik portala „Kraljevačke novosti“.

O ovim primedbama i zanemarljivom podsticaju lokalnih medija razgovarali smo i sa gradonačelnikom Kraljeva Tomislavom Ilićem. Uz podsećanje da su kriterijumi bili broj glasila u jednoj medijskoj kući, procena gledanosti, slušanosti i čitanosti, zatim zastupljenost programa, ali i prilično diskutabilan kriterijum, „dosadašnja saradnja sa lokalnom samoupravom“ (prim. M. D.) gradonačelnik Ilić kaže:

– Tačno je da novac nismo dodelili prema priloženim projektima, jer se radilo o već postojećim ugovorima. Zato ćemo od naredne godine tako raditi i dosledno primeniti Zakon o informisanju. Što se tiče eventualnog povećanja sume za sada nismo u mogućnosti, ali ćemo se truditi da predstojećim rebalansom planirana suma ne bude umanjena. Takođe, lično sam uputio pismo RRA da i TV i radio stanice sa ovog područja oslobode taksa za frekvencije za određeni period i nije mi jasno zašto je samo ovaj grad, kad je ta olakšica u pitanju, izuzet – kaže Ilić.

Sednice prenose tri televizije

Sednice gradske skupštine u Kraljevu su i prilika da lokalne televizije koji dinar zarade. Naime, tri ovdašnje TV stanice direktno prenose zasedanja uz naknadu od po 112.000 dinara.

Odbornici, očigledno, vole „TV slikanje“ pa se uglavnom bune kada prenosa nema, pa neka košta šta košta…

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend