08. sep 2014.

Na prodaju RTV Kruševac i Trstenik

nunsfotoZainteresovanih za kupovinu Radio-televizije Kruševac i Radio-televizije Trstenik za sada nema, a te medijske kuće zabrinute su za svoju budućnost s obzirom na loša iskustva s privatizacijom pojedinih medija u Srbiji.

U Radio-televiziji Kruševac, koja ima 90 stalno zaposlenih, u toku je dijalog radnika i poslovodstva u vezi s predstojećom privatizacijom“, rekao je direktor Dorđe Kovačević za agenciju Beta.

„Dobar kupac koji bi ponudio solidan socijalni program bi bio pozitivno rešenje. Šta, međutim, ako dođe loš kupac? Da li je logično da zaposleni razmišljaju o svom konzorcijumu, koji bi se nadmetao za kupovinu, kada je Zakon predvideo besplatan prenos akcija radnicima, ali u slučaju da se ne pojavi kupac“, naveo je Kovačević.

Otežavajuća okolnost je što preduzeće nema svoj prostor, a ima višak zaposlenih, što je ilusuovao podatkom da 80 odsto prihoda odlazi na plate radnika.

Opstaju, kako je naveo Kovačević, jer maksimalno štede i primaju male plate, prosečna je oko 27.000 dinara. Ukupni troškovi poslovanja u ovoj godini projektovani su na oko 67 miliona dinara, iz budžeta dobijaju oko 31 milion, dok ostalo zarađuju sami.

U Radioteleviziji Kruševac, koja ima 90 stalno zaposlenih, u toku je dijalog radnika i poslovodstva u vezi s predstojećom privatizacijom“, rekao je direktor Dorđe Kovačević za agenciju Beta.

Brend i iskustvo, emisiona oprema i tehnika, to je ono što, kako je istakao Kovačević, Radiotelevizija Kruševac, posle 23 godine emitovanja televizijskog i više od četiri decenije radijskog programa, može da ponudi potencijalnom kupcu, mada se poslovodstvu za sada nije javio nijedan interesent. Slična je situacija i s Radiotelevizijom Trstenik koja ove godine obeležava dve decenije od osnivanja televizije i obnavljanja radijskog programa.

Zaposleni sa velikom zabrinutošću očekuju privatizaciju i budućeg novog gazdu. Strahuje se daće on smanjiti broj zaposlenih, da neće ponuditi adekvatan socijalni program i da će jedan broj radnika imati ugroženu egzistenciju, naročito starijih, koji će teško moći da dodu do novog posla“, kazao je direktor Radiotelevizije Trstenik Jovan Marinković za agenciju Beta.

Bojazan, dodao je, proističe iz do sada vrlo loše sprovedenih privadzacija inedijskih kuća. Mada se, kako je rekao, poslovodstvu do sada zvanično nije obratio nijedan zainteresovani, ono što ta medijska kuća budućem kupcu može da ponudi je nešto televizijske opreme, računara, starih kamera, kancelarijskog nameštaja, 32 radnika i frekvenciju.

„Bez obzira što se finansiramo iz budžeta, mi se trudimo da kroz naše usluge zaradimo dobar deo novca tako da ćemo do kraja godine Opštini vratiti oko pet miliona dinara od ukupno 28 miliona dinara, koliko je naš finansijski plan“, kazao je Marinković.

Na osnovu Zakona o javnom informisanju i Zakona o privatizaciji na prodaju će iz Rasinskog okruga biti ponuđena i Radiotelevizija Brus, koja zapošljava 20 radnika.
Na spisku za prodaju je i kruševački list „Pobeda“, koji je zbog blokade računa od oko šest miliona dinara, pošlog oktobra prestao da izlazi, kada su i svi zaposleni proglašeni tehnološkim viškom.

Te novine su 2007. najpre izdvojene iz tadašnje Radiotelevizije Kruševac, da bi potom prošle kroz neuspešnu privatizaciju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend