07. sep 2014.

IFJ i EFJ: Solidarnost sa ubijenim ruskim novinarima

lugansk-ukrajina-tv-reporter-novinar_660x330

zerohedge.com

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ) odali su počast ubijenom novinaru agencije RIA Novosti Andreju Stenjinu, čije je telo pronađeno pre nekoliko dana u blizini Donjecka.

Predsednik IFJ Džim Bumela je saopštio da se IFJ „pridružuje ruskim kolegama u odavanju počasti novinarima koji su izgubili svoje živote vršeći svoju profesionalnu dužnost“.

Predsednik EFJ Mogens Bliher Bjeregard je apelovao na ruske vlasti da počinioce ovih zločina privedu pravdi i ocenio da će tek tada ruski mediji biti otvoreni, slobodni i bezbedni.

Povodom obeležavanja Dana međunarodne novinarske solidarnosti i sećanja na ubijene novinare, sekretarijat NUNS-a je uputio danas poruku podrške i solidarnosti Uniji novinara Rusije.

U nedelju će na skupu u Moskvi, Unija novinara Rusije, članovi porodica ubijenih novinara i njihovi prijatelji, podsetiti na svoje stradale kolege.

Povodom Dana sećanja na ubijene kolege, Unija novinara Rusije je pre četiri godine ustanovila nagradu koja nosi ime Ane Stepanovne Politkovske, novinarke ubijene 7. oktobra 2006.

Ove godine, nagrada će posthumno pripasti italijanskom fotoreporteru Andrei Ročeliju i ruskom prevodiocu Andreju Mironovu. Oni su ubijeni u maju u Slavjansku, u istočnoj Ukrajini, dok su izveštavali o sukobima vladinih snaga i proruskih pobunjenika.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend