11. dec 2014.

Napadi na novinare su naličje nedemokratskog društva

Konferencija u Sarajevu: "Sigurnost i zaštita novinara u zemljama Zapadnog Balkana"

Konferencija u Sarajevu: „Sigurnost i zaštita novinara u zemljama Zapadnog Balkana“

Medijske slobode su ugrožene u svim zemljama Zapadnog Balkana. Fizički napadi, pretnje, politički i ekonomski pritisci na novinare pokazuju nesposobnost i odsustvo volje vlasti da obezbede uslove za slobodu informisanja i izražavanja. Ovo su ključne poruke međunarodne konferencije „Sigurnost i zaštita novinara u zemljama Zapadnog Balkana“, održane danas u Sarajevu, u organizaciji međunarodne organizacije Civil Rights Defenders (Branioci ljudskih prava).

Predstavnici novinarskih organizacija iz BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske ukazali su na ključne probleme bezbednosti medijskih radnika i predstavili najekstremnije slučajeve fizičkog nasilja nad novinarima.

„Od 2008. do 2014. godine u Srbiji je zabeleženo 348 napada na novinare i druge medijske profesionalce“, naveo je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović. On je naglasio da najveći broj slučajeva fizičkog i verbalnog nasilja ostaje nerazrešen i neprocesuiran. „Nekažnjavanje nasilja podstiče njegovo ponavljanje a ukupna nesigurnost novinara govori o niskom stepenu demokratije u društvu“ , kazao je Obradović.

Udruženju BiH godišnje se za pomoć obrati prosečno 120 medijskih radnika. Najčešći su zahtevi za pomoć u pravnoj i sudskoj zaštiti. Od 2006. godine do danas ovo udrženje je registrovalo 40 fizičkih napada i 17 direktnih pretnji smrću novinarima.

„Posledice učestalih napada na novinare su opšta nesigurnost, cenzura i samocenzura, sukobi unutar medijske zajednice, neprofesionalnost i vraćanje govora mržnje u medije i javnu komunikaciju“, izjavila je generalna sekretarka BiH novinara Borka Rudić.

Crna Gora je evropski šampion kada se uporedi njena veličina i broj napada na novinare,čulo se od predstavnika Sindikata novinara Crne Gore. O profesionalnoj i radnoj zaštiti medijskih radnika u ovoj zemlji dovoljno govori to što je nedavno sa radnog mesta u redakciji dnevnika „Vijesti“ otpuštena predsednica Sindikata novinara Marijana Ćamović, što je suprotno međunarodnim sindikalnim i radnopravnim konvencijama.

U Hrvatskoj poslednjih godina su ređi fizički napadi na novinare za razliku od političkih i ekonomskih pritisaka.

Krivično delo klevete i sramoćenja još nije ukinuto a protiv novinara su još češće tužbe sa visokim novčanim odštetnim zahtevima, objasnio je predsednik Društva novinara Hrvatske Zdenko Duka.

U poslednjih 14 godina, hrvatski sudovi su za povredu ugleda i časti dosudili odštetu od približno milion evra. Zamašan deo ovog iznosa, prema Dukinim recima, platili su novinari.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend