25. feb 2016.

Nastavljeno suđenje po tužbi Jelene Jovović, Novosti kažnjene sa 100.000 dinara

dru-novostiNovinarka Jelena Jovović saslušana je juče u Višem sudu u Beogradu i u svom iskazu objasnila navode iz tužbe koju je podnela protiv Novinsko-izdavačkog društva Kompanija Novosti AD zbog zlostavljanja na radu. Jovović je aprila 2008. godine imenovana za urednika magazina “Život plus” i koordinatora ženskih izdanja i te poslove obavljala više od pet i po godina. Njen hod po mukama počeo je, kako je rekla, nekoliko meseci po dolasku Ratka Dmitrovića na mesto generalnog direktora i glavnog urednika NID kompanija „Novosti“

– Dmitrovića poznajem još iz devedesetih godina. Imali smo korektan odnos i nikakvog spora nije bilo među nama.

Kada je došao u “Novosti” bio je veoma zadovljan Magazinom “Život plus” i više puta smo razgovarali o novom dizajnu ovog izdanja. U drugoj polovini nevembra 2013. godine otišla sam na godišnji odmor, ali me je posle nekoliko dana pozvala Dmitrovićeva sekretarica i rekla da šef želi da me čuje. “Moram da te smenim”, rekao mi je Dmitrović u tom telefonskom razgovoru, a na moje pitanje zašto to čini odgovorio je da će mi objasniti kada se vidimo. Pošto sam insistirala da se nađemo, on mi je prilikom tog susreta rekao da će me smeniti zato što sam ga, navodno, ogovarala. Još je dodao da će posle mog povratka sa godišnjeg odmora videti šta će sa mnom, ispričala je Jovović pred sudijom Irenom Garčević.

Dok je Jovović bila na odmoru, Dmitrović je za novu urednicu Magazina „Život plus“ postavio novinarku Mariju Pavković. Ubrzo su i njene stvari, kako tvrdi po Dmitrovićevom nalogu, iz prostorije magazine po hitnom postupku spakovane u kartonske kutije i odnete u magacin. Kada se vratila sa godišnjeg odmora, suočila se sa novim problemima.

-Dolazila sam na posao, ali nisam imala gde da sednem. Boravila sam kod kolega ili u kafeteriji koju koriste novinari, navela je Jovović.

Jelena Jovović je napomenula da joj nije uručeno nikakvo zvanično, odnosno pisano obaveštenje da je razrešena sa dotadašnje funkcije, niti da je raspoređena na neko drugo radno mesto. Ona tvrdi da je posle smene pokušala da sa Dmitrovićem nađe zajednički jezik.

– U januaru 2014, u odgovoru na jedno od mojih pisama, saopštio je da ne može sa mnom da radi, ali da će me naknadno obavestiti o novom radnom mestu. Narednog meseca Dmitrović me primio i zatražio da pismeno iznesem ideje o projektima koje bih mogla da radim. To sam učinila, ali on više nije odgovorio. Preko ljudi mi je poručivao da bi trebalo da idem iz kompanije, kazala je Jovović.

Takva situacija trajala je sve do kraja februara 2015. godine kada je postavljena na mesto urednika posebnih izdanja.

-To je izmišljeno mesto, jer u sistematizaciji ne postoje posebni dodaci. Svaki dan dolazim na posao, ali ništa ne radim. Osmišljavam teme koje ostaju nerealizovane. Dmitrović mi je uzeo pravo na rad, izbacio me iz profesionalne komunikacije. Zbog svega toga, zdravlje mi je ozbiljno narušeno, izjavila je Jovović.

Na ovom ročištu, u svojstvu svedoka, trebalo je da bude salušana i Marija Pavković, ali se ona nije pojavila u sudu. Za njen nedolazak sudija Irena Garčević smatra odgovornom Kompaniju Novosti, jer nije postupila po sudskom nalogu i upustvu o uručenju poziva svedokinji. Zbog ometanja dostavljanja poziva svedoku, Kompanija Novosti je kažnjena sa 100.000 dinara.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend