03. dec 2014.

„Nedostatak novinarske etike“

Foto: freeimages.com

Foto: freeimages.com

Novousvojeni medijski zakoni još nemaju pozitivne efekte na stanje u medijima, istaknuto je na skupu „Medijski monitoring: politička komunikacija u medijima“.

Kako je naglašeno tokom ove godine medije je krasio nedostatak novinarske etike.

Stav da novi zakoni još nemaju pozitivne efekte, kako je istaknuto na konferenciji Fondacije Konrad Adenauer, podržava nešto više od polovine ispitanika, dok jedna četvrtina njih ima podeljeno mišljenje, odnosno smatraju da uticaja na medije i ima i nema.

Istraživanje je pokazalo da, kada je reč o stanju medijima, nema promena u odnosu na prethodni period.

Ispitanici su ocenili i da mediji u Srbiji imaju nizak nivo integriteta izveštavanja u pogledu relevantnosti, pravovremenosti, istinitosti, analitičnosti i kritičnosti.

Kada je reč o cenzuri i autocenzuri, ispitanici su mišljenja da su one i dalje prisutne.

Novinarka Tamara Skrozza, ocenjujući situaciju u medijima istakla je da je finale kršenja novinarskog kodeksa slučaj glumca Gorana Jevtića, kojeg je, kako je rekla, jedan dnevni list unapred osudio i prekršio njegovo pravo na pretpostavku nevinosti.

Stanje u kojem se mediji danas nalaze, dodala je, nije ništa novo, sa tim se, kako je rekla, novinari suočvaju već godinama, ali, je naglasila da je problem „što se nismo pobunili dovoljno glasno“.

„Kršenje etičkog kodeksa novinara Srbije i stvari koje su se pojavljivale tokom protekle decenije, ove godine su zapravo ušle u svoju baroknu fazu“, rekla je Skrozza i podsetila na izveštavanje medija tokom nestanka i ubistva Tijane Jurić, manekenke Vladislave Červenko, ali i nakon pogibije troje mladih kod Ade Huje.

Ona je dodala da su uglavnom tabloidi negativno izveštavali o političkim protivnicima vladajuće koalicije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend