05. jul 2016.

Neprofitni mediji uputili Vladi zahtjeve za sprečavanje urušavanja medijskih i demokratskih standarda

Neprofitni mediji okupljeni u Mreži emancipacije uputili su s konferencije „Stabilizacija i razvoj neprofitnih medija u Hrvatskoj“ sedam zahtjeva za sprečavanje dodatnog urušavanja medijskih i demokratskih standarda, od čega kao prioritet ističu nastavak rada na medijskoj strategiji

Osim dovršenja medijske strategije, zatraženo je javno financiranje neprofitnih medija putem institucionalnih potpora u transparentnom natječajnom postupku, na temelju izdvajanja 2,5 posto ukupnih lutrijskih godišnjih sredstava Hrvatske lutrije i to na samostalnoj poziciji – „neprofitni mediji“.

Zatraženo je povećanje postotka financiranja neprofitnih medija putem Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija na čak 20 posto, zatim hitna provedba programa „Mediji zajednice“ te poticanje stvaranja javnih medija na lokalnoj i regionalnoj razini.

Zahtjeva se hitno donošenje odluke o dodjeljivanju dijela raspoloživih radijskih i televizijskih frekvencija za neprofitne nakladnike, ali i dodatno kapacitiranje stručnih službi u Ministarstvu kulture za medije i medijsku politiku. Predloženo je osnivanje jedinstvenog javnog Fonda za medije s različitim linijama državne potpore kojim bi se „financirali mediji i novinarstvo u onom svojem dijelu u kojem zadovoljavaju javni interes“.

Na tematskoj raspravi posvećenoj sagledavanju mogućnosti za stabilizaciju i razvoj neprofitnih medija u Hrvatskoj sudjelovali su Sandra Bartolović, novinarka Forum.tm-a, Davorka Blažević, glavna urednica Tris-portala Šibenik, SDP-ovi Peđa Grbin i Milan Živković, potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i HNS-ov Goran Beus Richembergh. Iako najavljen, predstavnik HDZ-a Jasen Mesić nije se pojavio kao govornik na raspravi.

U uvodnom izlaganju, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič, podsjetila je na sve napade na medijski sustav od formiranja Oreškovićeve vlade. „Ukinuti su svi mehanizmi financiranja neprofitnih medija u ovoj godini i zato smo pozvali političare koji se bave medijskom politikom kako bi im postavili pitanje što će biti s medijskom strategijom koju smo godinama čekali. Neprofitni i nezavisni mediji predstavljaju branu od cenzure, konkretan odgovor na cenzuru u medijima“, navela je Teršelič.

Jelena Berković iz GONG-a istaknula je kako Hrvatska posljednjih mjeseci ima defektnu demokraciju, dok onu kvalitetnu kakvu želimo ne možemo imati ako mediji nisu odgovorni i profesionalni i ako novinarstvo nije tretirano kao javno dobro. „Desant na medije imat će dugoročne posljedice, no ova je kriza ujedno i prilika za bolje osvješćivanje potrebe za nezavisnim medijima i osnaživanja novinarske profesije“, rekla je Berković te naglasila da će se pomno pratiti obećanja i izjave političara.

„Vlast do sada nije pomagala medijima i novinarima da budu neovisni. Bivša vlast se trudila kontrolirati medije, a nova vlast je to zloupotrijebila na radikalan način“, istaknuo je predsjednik HND-a Saša Leković. „O medijima se u posljednjoj kampanji malo govorilo. Most je imao program koji je kompilirao prepisivanjem od HND-a i drugih nevladinih organizacija i s kojim smo se mi načelno mogli čak i složiti, ali izborom Zlatka Hasanbegovića kao resornog ministra dokazali su kako je taj program bila samo farsa“, dodao je.

HND ima svoj popis zahtjeva koji će biti uručen novoj vladi, kazao je Leković i podsjetio da je podrška njihovim zahtjevima stigla iz svih relevantnih međunarodnih organizacija: „Hrvatsku je nedavno posjetila delegacija kakva do sada nije bila niti u jednoj europskoj zemlji, čak ni u Mađarskoj i Poljskoj. Delegacija je snimila medijsku situaciju i uskoro bi trebala objaviti svoj izvještaj“.

Zahtjevi HND-a su javnost i transparentnost vlasništva medija, zaštita od koncentracije vlasništva medija, redakcijski statuti i mehanizmi koji će osigurati provedbu statuta, kolektivni ugovor na nacionalnoj razini, brisanje klevete, uvrede i sramoćenja iz Kaznenog zakona, hitne izmjene zakona o HRT-u, izmjene Zakona o medijima i Zakona o elektroničkim medijima, mjesečna tematska sjednica o medijima u Saboru, mjesečne konferencije Vlade, ponovno osnivanje Vijeća za medije i osnivanje drugog samoregulatornog tijela za medije.

Davorka Blažević s portala Tris.com, obrazlažući motive osnivanja neprofitnih medija, rekla je kako je od 2008. više od tisuću novinara ostalo bez posla i to redom onih koji su zaslužili da budu nagrađeni za svoj rad. „Odlučili smo poduzeti nešto kako bi nastavili raditi no što je naša izvorna zadaća, da objektivno informiramo svjesni kako i naša objektivnost može biti predmetom preispitivanja, ali s iskrenom namjerom da budemo nepristrani i odgovorni prema javnosti – i zato nas nitko ne može kupiti“.

Blažević je komentirala izostanak predstavnika HDZ-a na raspravi i pozvala NGO sektor da nastavi upirati dok se ne postigne sustavno rješenje: „To što nitko iz aktualne, sada tehničke vlasti nije došao ovamo govori o njihovoj percepciji neprofitnih medija. Osnovni je zadatak Hasanbegovića bio da utiša glas neprofitnih medija i romantično bi sada bilo nadati se da će ta ista garnitura sada biti tu s nama raspravljati o sustavnim rješenjima“.

Snimku rasprave možete poslušati ovdje.


Pripremila: Ema Tarabochia

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend