27. mar 2015.

Nije bilo naredbe da izveštaj bude tajan

nesreca_ocp_w380_h245Tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu još analizira izveštaj komisije koja se bavila odgovornošću za pad vojnog helikoptera Mi-17, u kojem je poginulo sedam osoba. Nakon što završi sa analizom sadržaja, tužilac će tražiti dodatne informacije i dokumentaciju, ukoliko za tim bude bilo potrebe

U Višem tužilaštvu juče nisu mogli da preciziraju koliko će predistražne radnje trajati, ali su naglasili da će javnost biti obaveštena o odlukama koje tužilac bude doneo.

– Nemamo novih informacija u odnosu na petak, a to je da ćemo analizirati izveštaj, prikupiti neophodne podatke u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, nakon čega će biti doneta odluka o kojoj će javnost biti obaveštena – kažu za Danas u Tužilaštvu.

Na pitanje da li je njihova odluka da izveštaj ne bude dostupan javnosti, ili je to naložilo Ministarstvo odbrane, rekli su nam da je u ovoj fazi istrage tajnost uobičajena procedura, te da to „niko nije posebno naredio“.

Na pitanje da li je njihova odluka da izveštaj ne bude dostupan javnosti, ili je to naložilo Ministarstvo odbrane, rekli su nam da je u ovoj fazi istrage tajnost uobičajena procedura, te da to „niko nije posebno naredio“.

S obzirom na to da Tužilaštvo istražuje da li je bilo komandne odgovornosti, postoje dva scenarija. Ukoliko utvrde da je tragedija splet nesrećnih okolnosti, istraga neće ni biti pokretana, a ako se utvrdi da postoji krivično delo, tužilac će naložiti istragu protiv poznatog ili nepoznatog izvršioca.

U stručnoj javnosti se u međuvremenu vodi debata o tome da li je izveštaj komisije trebalo da bude dostupan javnosti i zbog čega je označen tajnim. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je dobio izveštaj, rekao je da će ga javno saopštiti ako to odobri nadležni pravosudni organ. Premijer Aleksandar Vučić je otišao korak dalje i u TV emisiji citirao delove izveštaja. Prema njegovoj oceni, mogući uzrok pada helikoptera je kvar, a poslednje reči pilota bile su: „Imam problem. Moram u penjanje.“

Ministar odbrane Bratislav Gašić danima nije dostupan za komentar jer je, kako su nam rekli njegovi saradnici, „na aktivnosti van Beograda“. Ministarstvo odbrane se, inače, pozvalo na interno Uputstvo o klasifikovanju, izveštavanju, evidenciji i analizi vanrednih događaja, kojim, u slučajevima kada istražni postupak vode državni organi, oni odlučuju da li će informisati javnost o tom događaju. Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao je, pak, da se pravo javnosti da zna ne može ograničiti nikakvim podzakonskim aktima.

Izveštaj tehničke komisije 30. marta

Osim komisije koja je utvrđivala odgovornost za pad helikoptera, javnost očekuje i izveštaj tehničke komisije, koja se bavi uzrocima pada letelice. Tu komisiju je formirao komandant RV i PVO general Ranko Živak i ona ima rok do 30. marta da podnese izveštaj.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend