27. mar 2015.

SINOS traži hitne izmene seta medijskih zakona

sinosSindikat novinara Srbije (SINOS) poziva ministra za kulturu i informisanje Ivana Tasovca da ODMAH pokrene inicijativu za donošenje novog zakona o javnom informisanju koji će biti u skladu sa Ustavom Srbije i demokratskim standardima, umesto što preti gašenjem lokalnih medija a odgovornost za to pokušava da prebaci na lokalne samouprave od kojih zahteva da se najkasnije do 1. aprila izjasne o modelu privatizacije medija čiji su osnivači

Set „reformskih“ medijskih zakona oduzeo je gradovima i opštinama ustavno pravo (čl. 50 Ustava Srbije) da osnivaju medije a tu mogućnost ostavio nacionalnim savetima. Kako će to izgledati u praksi vidimo u slučaju Bujanovca i Preševa. Nacionalni savet Albanaca doneo je odluku da osnuje radio-televiziju na svom jeziku. U toj redakciji, čije će sedište biti u
Bujanovcu, neće biti Srba a to što će ovo područje ostati bez informacija na srpskom jeziku posledica je, objašnjavaju, striktnog poštovanja zakona države Srbije.

„Reformski“ Zakon o javnom informisanju omogućio je „of-šor“ kompanijama da budu vlasnici medija, čime je legalizovana netransparentnost vlasništva i mogućnost prekomerne koncentracije kapitala što, svakako, nije evropski standard, iako Tasovac tvrdi suprotno.

Ministar nije u pravu kada kaže da ga NIKO nije upozorio na pomenute činjenice. Predstavnici zaposlenih  u medijima na brojnim skupovima su ukazivali da zakoni pripremani u nedemokratskoj proceduri ne mogu biti demokratski i da će, imajući u vidu iskustva prethodne privatizacije, dovesti do gašenja lokalnih medija, tajkunizacije i tabloidizacije medija, kao i da predložena rešenja ne nude transparentnost vlasništva, već da će pravi vlasnici i dalje ostati sakriveni. Budući da ministar nije pažljivo pratio javnu raspravu, savetujemo mu da prouči zvanične pisane primedbe koje su na predloženi set medijskih zakona dostavile medijske organizacije ali i Agencija za borbu protiv korupcije.

Sindikat novinara Srbije poziva sve lokalne samouprave da zatraže od Ustavnog suda HITNO izjašnjavanje o Inicijativi za  ocenu ustavnosti Zakona o javnom informisanju, koju su tom sudu u septembru 2014. godine, podneli SINOS i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS).

Dalekosežne pravne posledice primene Zakona o javnom informisanju, gašenje velikog broja medija i ugrožavanje javnog interesa moze biti sprečeno samo i isključivo brzom odlukom Ustavnog suda Srbije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend