27. mar 2015.

Osuđen urednik Informera u Crnoj Gori

Glavni urednik Informera, izdanja za Crnu Goru, Novak Uskoković osuđen je danas na novčanu kaznu od 3.000 evra zbog toga što je u tom listu dozvolio objavljivanje uvredljivih tekstova o Albancima

U obrazloženju presude sudija Jelena Perović je navela da je kazna takva zato što Uskoković ranije nije bio osuđivan, a nije bilo otežavajućih okolnosti po njega.

Ona je istakla da je nesumnjivo utvrđeno da cilj spornih tekstova nije bilo objektivno izveštavanje, već namera da se uvrede Albanci, prenose Vijesti.

Perović se pozvala i na Zakon o medijima, kojim je propisano da je glavni urednik odgovoran za objavljivanje sadržaja, kao i na činjenicu da je sporne tekstove odobrilo uredništvo, čiji je Uskoković član.

Uskoković je najavio da će se žaliti na presudu i da je spreman da ide do Strazbura da dokaže da nije kriv.

On je ranije u sudskom postupku kazao da se protiv Informera vodi negativna kampanja političkog karaktera, jer je nekome očigledno potrebno da se list ugasi.

Uskokoviću se sudilo za povredu ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, nakon što su u Informeru objavljeni uvredljivi naslovi „Šiptarska svinjarija“, „Šiptarska svinjarija: bauk nacionalizma se nadvio i nad Crnom Gorom“, „Albanci orgijali po Crnoj Gori, režim u Podgorici baš briga“ i „Bolest mozga: Albanci načisto poludeli“.

Krivične prijave zbog tekstova podneli predstavnici albanskih stranaka.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend