11. okt 2016.

Nina Samardžić odlazi sa mesta direktorke Politike: Nema mistifikacije, istekao mi je ugovor

nina_samardzic_mcrsNina Samardžić, jedna od dve direktorke Politike, više ne obavlja tu dužnost. U izjavi za Insajder.net kaže da je sa dužnosti otišla jer joj je u ponedeljak istekao ugovoreni angažman

Politika je do ponedeljka imala dve direktorke – Miru Glišić Simić, koja predstavlja državu kao vlasnika – i Ninu Samardžić, koja je predstavljala Ist medija grupu kao drugog vlasnika.

Od ponedeljka na mestu direktora ostaje samo Mira Glišić Simić pošto je Nini Samardžić istekao ugovor. Ostalo je da se još samo ova izmena unese u javni registar, što će se desiti u narednih nekoliko dana rešenjem APR-a.

Nina Samardžić za Insajder.net kaže da je Politiku ostavila u boljem finansijskom stanju. Ugovor joj je, kako kaže, istekao 30. septembra i u toku je brisanje njenog imena iz zvaničnog registra sa dužnosti direktorke Politike.

„Niti sam dobila otkaz, niti sam dala ostavku. Prosto mi je istekao ugovor. Ja sam došla u Politiku da bih pomogla da se finanijski konsoliduje. Politika je sada finansijski stabilnija nego kakvu sam je zatekla, likvidna je i sve obaveze se izmiruju uredno i na vreme“.

„Nema bojazni od bilo kakvog skorog finansijskog sunovrata. Dakle u mom odlasku iz Politike nema ništa ni mistično ni dramatično.“

Nina Samardžić kaže da njen odlazak iz Politike nema nikakve veze s prekidom saradnje s karikaturistom Dušanom Petričićem.

„Oko ovog s Petričićem nisam imala nikakva saznanja, niti se u poslednjih mesec dana v.d. glavnog i odgovornog urednika konsultovao sa mnom oko poslovnih pitanja Politike. U mojoj nadležnosti su poslovna, a ne pitanja uređivačke politike i u uređivanje se i ne mešam. Prekid saradnje s Petričićem i moj odlazak sa dužnosti su se poklopili potpuno slučajno“, kaže Nina Samardžić.

Podsetimo, poslednje nedeljno izdanje Politike izašlo je bez karikature Dušana Petričića, a kako se ispostavilo odluku o prekidu saradnje doneo je v.d. urednika Politike Žarko Rakić.

Na pitanje da li zna ko dolazi umesto nje, Nina Samardžić kaže da ne zna ko će biti imenovan umesto nje i da li će neko uopšte doći na njeno mesto. Na mestu direktora ostaje Mira Glišić Simić, ali to ne predstavlja nikakav problem niti pravnu prepreku. Dok su bile dve direktorke, bila su neophodna i dva potpisa. Međutim, kada postoji jedan upisani direktor onda je dovoljan samo jedan potpis, kaže Nina Samardžić.

„Mesto drugog direktora, na kom sam ja bila, bilo je upražnjeno i pre no što sam ja došla, godinu i po dana niko nije bio na toj dužnosti, tako da je ona i u tom periodu samostalno obavljala funkciju i ima pun legitimitet da obavlja funkciju direktora samostalno dok se ne imenuje drugi. Dakle, kada postoji drugi direktor, postoji ograničenje u vidu su-potpisa, ali kada je sama, ona nema to ograničenje.“

Skupština akcionara je mogla da produži ugovor Nini Samardžić, ali se Skupština ove godine nije sastala ni da bi usvojila finansijski izveštaj. Nina Samardžić kaže da je u nekoliko navrata inicirala da se Skupština sastane radi razmatranja finansijskih izveštaja, ali da nema informacija zašto se to nije desilo.

„Ja sam zadovoljna svojim doprinosom u Politici. Nisam imala mandat da uradim nešto krupnije, ali sam doprinela da se finansijski i platežno konsoliduje, i to u situaciji kada je kuća pretrpela nekoliko ozbiljnih udaraca.“

Nejasno vlasništvo Politike

Vlasništvo u Politici je podeljeno tako što država ima 50 odsto, a drugu polovinu Ist medija grupa.

Vlasnik u čije ime je na dužnost direktora imenovana Nina Samardžić, Ist medija grupa, firma je registrovana u Rusiji, a prema pisanju medija u vlasništvu je Miroslava Bogićevića. On je polovinu udela u Politici kupio od nemačkog WAZ-a. Bogićević je, prema pisanju Danasa ali i brojnih drugih medija, udeo u Politici kupio na zahtev tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića. Dolaskom SNS-a na vlast, protiv Bogićevića je pokrenuta istraga zbog sumnje da je Privredna banka Beograd odobravala kredite bez adekvatnog obezbeđenja različitim privrednim društvima, koja su ta sredstva kasnije transferisala kompaniji Farmakom u vlasništvu Bogićevića. U okviru ove istrage je i priveden 2014.

Jedan od udaraca koje pominje Nina Samardžić odnosi se objavu Adria Media Group da je kupila potraživanja Funke Grupe prema Politici, a što je u javnosti protumačeno kao pokušaj Aleksandra Rodića da preuzme Bogićevićev udeo u Politici, pošto Bogićević nije imao sredstava da isplaćuje rate WAZ-u. Do obrta je došlo pošto je, prema pisanju Danasa, pravni naslednik WAZ-a, nemačka grupacija Funke, pristao da Bogićevića sačeka za novac.

Činjenica je, međutim, da je pravog vlasnika Politike, odnosno vlasnika Ist medija grupe, nemoguće pouzdano utvrditi na osnovu javno dostupnih registara.

 Foto: Medija centar Beograd / via insajder.net 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend