26. dec 2017.

Ministarstvo: Neprimereno povišeni ton urednika „Politike“

Ministarstvo kulture i informisanja ocenilo je danas da glavni i odgovorni urednik "Politike" Žarko Rakić u autorkom tekstu "Zelena grana" na neodmeren način komentariše napore Ministarstva i ministra Vladana Vukosavljevića, da kako navode, nađu rešenje za "rašomon zvani vlasnička struktura firme 'Politika novine i magazini."

„Stabilna finansijska situacija dnevnih novina ‘Politika’ raduje sve, ne samo njene verne čitaoce, urednike i novinare, već i Ministarstvo kulture i informisanja, nadležno za sprovođenje Zakona o javnom informisanju i medijima. A zakon predviđa da svaki medij ima transparentnu vlasničku strukturu, dostupnu na uvid ne samo nadležnim državnim organima, već i čitavoj javnosti“, navodi se u saopštenju.

Žarko Rakić, kako dodaje ministarstvo, „pokazuje da nije sklon naporima koje Ministarstvo kulture i informisanja ulaže da se vlasnička struktura firme „Politika – novine i magazini“ izvede na videlo“, odnosno dovede do pune primene zakona koji reguliše medijsku oblast.

„On, ipak, nema pravo da resorno Ministarstvo odvraća od primene zakona. Povišenim tonom kojim se, zaista netipično za list „Politika“, obratio ministru Vukosavljeviću zbog zalaganja koje mu je u nadležnosti, kao da poručuje: Ne diraj u to! U šta ili u koga ne dirati, vredi se zapitati? Ili, šta se krije iza ove Rakićeve neprimereno temperamentne reakcije?“ stoji u saopštenju.

A zakon je jasan – vlasnička struktura medija predstavlja javni podatak, ističe Ministarstvo i dodaje da će u tom smeru nastaviti da radi svoj posao, poštujući zakone Republike Srbije i radeći u interesu građana. „Kao ličnost na visokoj poziciji u „Politici“ i osoba sa velikim iskustvom u novinarstvu, Žarko Rakić ne bi trebalo da učestvuje u prikrivanju nepoznanice, za većinu građana Srbije, o vlasništvu nad firmom ‘Politika – novine i magazini'“, dodaje Ministarstvo.

Zakonom propisana vidljivost vlasničke strukture bio je jedini cilj izjave ministra Vukosavljevića i drugih aktivnosti koje Ministarstvo preduzima, zaključuje Ministarstvo.

Glavni i odgovorni urednik „Politike“ Žarko Rakić naveo je u pomenutom uvodniku od 23. decembra da obećanja ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića o rešavanju pitanja Tanjuga, „Večernjih novosti“ i „Politike“, otkrivaju njegovu „dramatičnu neobaveštenost“.

U uvodniku pod naslovom „Zelena grana“, on je naveo da je po ko zna koji put Vukosavljević javno obećao „kako očekuje da će biti rešen status agencije Tanjug i listova „Večernje novosti“ i „Politika“, odnosno učešće države u vlasništvu tih medija“.

„Na prvi pogled ništa neobično, reklo bi se da ministar samo radi svoj posao. Malo dublji pogled u njegova obećanja na ovu temu otkriva veliku, dramatičnu neobaveštenost, tačnije neinformisanost ministra informisanja, koji od početka službovanja u vladi nije otkrio da list „Politika“ nije u krizi pa mu, zbog toga, i ne treba ničija pomoć da iz te nepostojeće krize izađe“, napomenuo je Rakić.

Prema njegovim rečima, da se ministar malo potrudio, svakako bi otkrio da postoje dve Politike: Politika a.d. (akcionarsko društvo) i Politika novine i magazini (PNM) u čijem je sastavu i list „Politika“.

„U tom istraživačkom poslu svakako bi otkrio da ona druga Politika, akcionarsko društvo, ima određene finansijske probleme i da bi tamo možda i mogao da pomogne“ i možda, bi kako dodaje Rakić „tada konačno spoznao da je zabrinut zbog pogrešne ‘Politike’‘.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend