11. feb 2020.

MUP cenzurisao naslovnu stranu Politike

Priča o tome da privatna firma „Sekjuritas“ obezbeđuje zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova u ulici Kneza Miloša, najpre se pojavila, a zatim i nestala sa naslovne strane subotnjeg izdanja lista Politika.

Izvor: danas.rs

Iako nije neuobičajeno da naslovne strane novina trpe određene izmene u različitim izdanjima, okolnost da za tekst koji je kolegijum lista ocenio kao najkvalitetniji, dajući mu glavni naslov i najveći prostor na naslovnoj strani, uopšte nema mesta u naknadnom izdanju, izuzetno je redak.

Kako Danas nezvanično saznaje, do izbacivanja teksta došlo je nakon intervencije iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Naime, dnevni listovi se zbog distribucije štampaju u više izdanja.

Takva organizacija podrazumeva da se izdanja koja idu na najudaljenije destinacije štampaju prva, ostavljajući prostor redakcijama da vrše izvesne korekcije i dopune u kasnijim izdanjima, koja se distribuiraju u Beogradu i okolini.

U subotnjem izdanju lista Politika koje je prvo štampano, kao glavna vest na naslovnoj strani objavljena je priča o privatnoj firmi koja obezbeđuje zgradu MUP-a.

Ipak, tekst pod naslovom „Sedište MUP-a čuva privatno obezbeđenje?“ ne samo da nije mogao da se vidi na naslovnoj strani kasnijeg izdanja, već nije mogao da se pronađe ni u kasnijim izdanjima lista.

Vršilac dužnosti glavnog i odgovornog urednika lista Politika nije želeo da se izjašnjava o ovoj okolnosti, fokusirajući ceo svoj odgovor na činjenicu da je priču o povlačenju teksta prvi objavio portal direktno.rs.

– Nikada nisam ni čuo da postoji portal direktno. Vama preporučujem da nastavite da se bavite njihovim temama. Meni preostaje samo da vam se zahvalim – kazao je Rakić, pre nego što nam je prekinuo vezu.

Iako se tekst nije pojavio u kasnijim izdanjima lista Politika, njegov sadržaj su preneli pojedini portali.

U spornom tekstu je preneta tvrdnja predsednika Sindikata zaposlenih policije Dejana Đukića da zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u Ulici kneza Miloša u Beogradu obezbeđuje privatna firma „Sekjuritas“.

Kako se dodaje, „Politika“ je pokušala da u MUP-u proveri tačnost Đukićevih tvrdnji, ali do zaključenja izdanja nije dobila nikakav odgovor.

Dejan Đukić je za Danas potvrdio da je razgovarao sa novinarom Politike i da je tekst naknadno povučen iz lista.

– Ne mogu novinaru ništa da zamerim. On je veoma korektno preneo moje reči, a to što je tekst naknadno skinut nema veze sa njim, kaže Đukić.

Prema verziji događaja koju je Danas nezvanično saznao, autora teksta je, nakon objavljivanja u prvom izdanju, pozvao Nemanja Pantić iz Odeljenja za medije i komunikacije MUP-a, nezadovoljan izgledom naslova i podnaslova teksta. Naš izvor tvrdi da je nakon toga tekst sklonjen na intervenciju glavnog urednika, ali nije mogao sa sigurnošću da tvrdi ko je obavio taj telefonski poziv.

Nemanja Pantić negirao je za Danas da je od glavnog urednika Politike Žarka Rakića tražio da promeni naslovnu stranu Politike.

– Potpuno je netačno da sam od gospodina Žarka Rakića tražio bilo šta u vezi navedenog teksta, kao što nisam ni od bilo kog urednika u bilo kom mediju, za skoro šest godina koliko radim u Odeljenju za medije i komunikacije MUP-a Srbije. To naravno možete proveriti i sa gospodinom Rakićem, ali i sa bilo kojim drugim urednikom, rekao je Pantić. On je dodao da je nakon objavljivanja teksta razgovarao sa autorom, ali, kako tvrdi, na poziv novinara Politike.

Perica Gunjić, urednik portala Cenzolovka, ističe da ga ne iznenađuje informacija da je Politika cenzurisala neki tekst. Kako dodaje, ono što ga iznenađuje je činjenica da je neki urednik Politike i pomislio da pusti taj tekst u prvom izdanju.

– To je još jedan primer koji pokazuje da se radi o listu pod potpunom kontrolom. Nedavno su cenzurisali intervju sa Branislavom Jakovljevićem, profesorom Univerziteta Stanford, izbacivši delove u kojima on kritički pominje pojedine predstavnike vlasti, navodi Gunjić, uz dodatak da je i Politikin Zabavnik podložan cenzuri.

List Politika je, otkako ga vodi Žarko Rakić, zbog cenzure napustilo više saradnika. Saradnju sa ovim listom je prekinula profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović, analitičar Ljubodrag Stojadinović, kao i karikaturista Dušan Petričić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend