29. jan 2016.

Nina Violić: Prijete mi progonom, smrću i silovanjem

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

„Prije dva dana napisala sam na svom zidu na Facebooku kako se osjećam. U nepunih 40 sati na mene i moje dijete dignuta je užasna hajka. Prijete mi progonom, smrću, silovanjem…“, piše glumica Nina Violić

Ona je prije dva dana pozvala kolege iz kulture na otpor ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću, a mnogi su je u tom podržali. Međutim, ta je objava imala i mračno naličje. Ostatak poruke Nine Violić pročitajte u nastavku:

„Prije dva dana napisala sam na svom zidu na facebooku kako se osjećam. U nepunih 40 sati na mene i moje djete dignuta je zastrašujuća hajka. Prijete mi progonom, smrću, silovanjem….

Molim sve one koji su, bez mog dopuštenja, objavili to pismo da objave i ovo, jer ne želim da preko mene dižete bune i zveckate oružjem.

Prostor moje borbe nisu ni društvene mreže ni mediji. Više od 20 godina prostor moje borbe je gluma i u tom prostoru uvijek sam bila spremna na sve. Pokušavala sam mijenjat stvari i uspjevala ponekad. Osobna sloboda je ono čime sam se bavila i bavit ću se zauvjek. Sloboda u glavi, sloboda od onoga sto su me naučili, sloboda od onoga čime me straše. Zalažem se i zalagat ću se za neovisnost kulture od politike bez obzira tko je na tronu. Ne zanimaju me oni, zanima me istina. Drugačija, neprilagođena, odbačena, hrabra, plemenita, velikodušna. Borim se i borit ću se protiv tradicionalističke i baštinske umjetnosti, zato sto je mrtva i nema odnosa s vremenom u kojem živimo. Ne podnosim nacinalizam, fašizam i povraća mi se od svih vrsta patriotizama. Gnušam se diktature i jednoumlja. Ne pristajem na podjele desno i lijevo i zauvijek cu se sprdati s ljudima kojima svijet tu počinje i zavrsava.

Zato vas molim da me ostavite na miru. Ne pripadam svijetu za koji se vi borite. Slobodna sam od vašeg jada i gluposti i znam da nisam usamljena u tome.

Brine me ono što je, u posljednjih nekoliko sati, moje benigno pisamce izazvalo. Ne mogu vjerovat da se to pismo smatra hrabrošću. Ne zelim ni pomislit da se bojimo reći ono sto osjećamo. I ne pristajem na društvo u kojem je to podvig.

Molim Vas da moje pismo objavite u cjelosti.“

violic2

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend