29. jan 2016.

REM i RTS i dalje zavisni od različitih uticaja

290116-anem-02-mcrs (Custom)Set novih medijskih zakona nije loš u teoriji, ali u praksi oni pokazuju da i dalje postoji zavisnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM) od različitih uticaja, kao i nedoumice oko finansiranja Radio-televizije Srbije (RTS), zaključili su danas učesnici tribine o efektima primene medijskih zakona u organizaciji Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

Ona je navela da nedoumica oko finansiranja RTS još nije razrešena, kao i da je samo produžila ono što je političkom voljom usvojeno, ali da krivicu za to snosi RTS.

„Suština je da još uvek ne postoji sistem koji će otkriti sve te koruptivne sprege koje postoje u medijima“, rekla je Matić.

Kako je dodala, upravo u ovom periodu kada počinje predizborna kampanja za predstojeće izbore, mediji treba da traže obećanja pretendenata na vlast, a bilo bi korisno da mediji i analiziraju njihove političke platforme za izbore.

Advokat i član pravnog tima ANEM Slobodan Kremenjak naveo je da pitanje svih pitanja više nije pravno već ekonoomsko.

„Pravno treba regulisati medijsku oblast, daleko do toga da nisu potrebni medijski zakoni, ali je pitanje svih pitanja ekonomsko pitanje tržišta i finansiranja“, rekao je Kremenjak.

Prema njegovim rečima, ako se vidi da je najveći finansijer država, onda ne treba da čudi stanje u medijima.

Sa njim nije saglasan profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) U Beogradu Rade Veljanovski koji je ocenio da je najbitnije pitanje političke vrste.

„Sadašnja vlast, kao i sve prethodne od devedesetih nisu spremne da budu razvlašćene u medijima“, kazao je profesor.

On je ukazao i na neophodno ukidanje prakse da se spiskovi za članove REM i RTS prave u strankama, vlasti i različitim centrima moći.

Član Saveta REM Miloš Rajković kazao da je dokaz prilično sporog i neefikasnog medijskog sistema i nemogućnost REM da iiče novčane kazne za prekršaje, a da se onda taj novac vrati u medijsku sferu.

Tribina je organizovana u okviru ANEM-ovog projekta „Pravni monitoring medijske scene u Srbiji“, a uz podršku Švajcarske kancelarije za saradnju.

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend