19. okt 2016.

Niški novinar Jovica Vasić obustavio štrajk glađu nakon pregovora

jovica_vasic_foto_cenzolovkaPosle deset dana protesta, novinar niških Narodnih novina obustavio je štrajk glađu nakon što su mu predstavnici medijskih organizacija obećali da će insistirati na tome da institucije ispitaju navode o zloupotrebama u ovom mediju i finansijski i pravno mu pomoći u narednom periodu

Jovica Vasić je od 9. oktobra danonoćno stajao ispred Glavne policijske stanice u Nišu nezadovoljan zbog „ropskih uslova“ u kojima živi i radi.

Osim toga, kako tvrdi, u više navrata je obaveštavao inspekciju rada o tome da u Narodnim novinama, koje su u vlasništvu porodice Vidosava Vitka Radomirovića, pojedini novinari rade na crno, ali nadležni, kaže, nisu reagovali.

Štrajk glađu je odlučio da obustavi danas nakon što su mu predstavnici novinarskih i medijskih organizacija obećali pomoć.

Pored toga, pošto sumnja da mu je ugrožena bezbednost, iz niške policije su obećali da će „preduzeti mere kojima će zaštititi Vasića i njegovu porodicu“.

„Zadovoljan sam, nije ni meni milo i lako da stojim ovde danonoćno, a nadam se da će ovi dogovori biti ispoštovani i da neću morati da štrajkujem ponovo“, kaže Vasić.

Naročito je, navodi, zadovoljan time što su i njegove kolege pokazale veliku solidarnost i zainteresovanost za njegov protest.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović kaže da će preduzeti sve da nadležni ispitaju Vasićeve navode o zloupotrebama u firmama u vlasništvu porodice Radomirović, kao i da će razgovarati sa predstavnicima Ministarstva informisanja i Ministarstva rada o socijalnoj ugroženosti novinara. Ipak, kaže, zadovoljan je što je Vasić zasad prekinuo štrajk.

„Zadovoljan sam što smo otklonili mogućnost da se štrajk tragično okonča. Vasić je na drastičan način pokazao koliko je težak položaj novinara u Srbiji danas i borićemo se da nijedan novinar više ne dođe u takvu situaciju“, rekao je Obradović.

Pregovorima je prisustvovao i glavni i odgovorni urednik Narodnih novina Vidosav Radomirović koji je tražio da Vasić prekine štrajk glađu i pozvao ga da se vrati u Narodne novine, što je ovaj novinar odbio.

Povezane priče

PODRŽIMO JOVICU VASIĆA!

Niški novinar osmi dan štrajkuje glađu, kolege ga „tajno“ obilaze

Štrajk glađu niškog novinara: U ropskom sam položaju, štrajkujem do smrti

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend