12. okt 2016.

Štrajk glađu niškog novinara: U ropskom sam položaju, štrajkujem do smrti

Jovica Vasić ispred zgrade policijske uprave u Nišu, foto: Stefan Marković

Jovica Vasić ispred zgrade Policijske uprave u Nišu. Foto: Stefan Marković

Jovica Vasić, novinar niških Narodnih novina, treći dan štrajkuje glađu na ulici zbog toga što je, kako kaže, doveden do prosjačkog štapa i godinama radi u “ropskim uslovima”. Glavni urednik Vidosav Vitko Radomirović kaže da nije upoznat sa štrajkom svog novinara, ali i da ne razume njegove razloge

Jovica Vasić već tri dana po hladnom i kišovitom vremenu stoji ispred zgrade Glavne policijske stanice u Nišu, noseći na sebi natpis “Štrajk glađu zbog zaštitnika lopova i derikoža”. Ogorčen je zbog položaja novinara i, posebno, zbog inspekcije rada koja, kako tvrdi, ne reaguje na njegove dopise o, kako naglašava, „radu na crno“ u ovom niškom mediju.

On kaže da već 22 godine radi u Narodnim novinama, ali da su se tamo materijalni položaj i uslovi rada novinara naročito pogoršali otkako je pre desetak godina porodica Radomirović kupila ovaj medij.

„Sa 22 godine staža i dalje primam platu od 22.300 dinara. Plata se od 2006. godine nije menjala“ (Jovica Vasić)

Vasić navodi da su imali sindikat koji je “razjuren pretnjama”, ukinute su im kartice za prevoz, a on je 2006. godine premešten iz niške redakcije u dopisništvo. Najpre je bio dopisnik iz Doljevca, da bi ubrzo pokrivao jug Srbije, što je, kaže, petnaestak opština.

„I to sam nekako izdržao, ali sa 22 godine staža i dalje primam platu od 22.300 dinara. Plata se od 2006. godine nije menjala. Nemam kao dopisnik ni kola, ni laptop, što mi je sve potrebno za teren“, kaže Vasić.

Prema njegovim rečima, on je prijavljen i ima ugovor o radu, ali tvrdi da postoji mnogo njegovih kolega u redakciji koji rade na crno.

„Slao sam dopise inspekciji rada, poreskoj inspekciji, dostavljao sam im spiskove neprijavljenih radnika. Nikakve reakcije nije bilo. Radnici na crno i dalje rade, dovedeni smo do prosjačkog štapa, u ropskom smo položaju, a Radomirović od grada preko konkursnog sufinansiranja dobija milione. Mi, zaposleni, od grdnih para koje dolaze u  firmu nemamo ništa. Situacija je sve gora“, tvrdi ovaj novinar.

Konkretne zahteve nema i navodi da je ovo njegov protest zbog situacije u kojoj se našao i sistema u kome živi i radi.

„Kolege koje rade na crno ne očekujem na protestu. Ne pozivam nikog da mi se pridruži, ovde sam u svoje ime i biću ovde dokle izdržim. Štrajkovaću do smrti“, ogorčen je Vasić.

Kaže da još uvek formalno nije dobio otkaz, ali da je “jasno da posle ovoga više neće raditi u Narodnim novinama”.

Radomirović: Ne znam zašto Vasić štrajkuje

Glavni i odgovorni urednik Narodnih novina Vidosav Radomirović kaže da od novinarke Cenzolovke prvi put čuje za ovaj štrajk.

Kako navodi, on nikakvu komunikaciju nije imao sa Vasićem, niti mu se ovaj novinar ikada požalio na probleme.

foto: Stefan Marković

Foto: Stefan Marković

„Čime je u ropskom položaju? Plata mu je tolika kolika je, on može da radi ili da ne radi. Jesam li mu nešto dužan? Mogu da garantujem da mu firma nijednu platu nije ostala dužna. Plata je tolika kolika je, nije se smanjivala. I vi u vašoj firmi, ako vam se ne isplati, nemojte da radite“, kaže Radomirović.

On oštro demantuje Vasićeve tvrdnje da neki novinari u Narodnim novinama rade na crno.

„Svi naši novinari su prijavljeni, svi“, izričit je Radomirović.

On ne vidi problem u tome što je u nekom trenutku Vasić iz niške redakcije premešten u neko dopisništvo, jer je i dopisništvo, kaže, novinarski posao. Ipak, na pitanje hoće li svog novinara otpustiti nakon ovog štrajka, Radomirović kaže da “zavisi”.

„To ne mogu da vam kažem, zavisi da li on radi ili ne radi. Videću sa njegovim urednicima. U svakom slučaju, sve će biti po zakonu, samo po zakonu“, kaže on.

“Ja sam im najveći sindikalac”

Optužbe Vasića da im je “Radomirović razjurio sindikat”, glavni i odgovorni urednik Narodnih novina odbacuje i kaže da ne zna da su uopšte u ovom mediju imali sindikat pre nego što je pre desetak godina medij privatizovan.

„Ma kakav sindikat! Nemam pojma da li su imali sindikat, možda i jesu, Narodne su privatizovane pre deset godina. Ja otkako sam direktor, oni nemaju sindikat“, kaže Radomirović.

Na pitanje da li misli da je za radnike dobro to što nemaju sindikat otkako je on tu, Radomirović navodi da “nije ni bilo priče o sindikatu”, za kojim i nema potrebe, “jer on im je najveći sindikalac”.

„Ja imam stalno sastanke sa njima, gledam da stalno rešavamo probleme, ako imaju neku muku, ako ih neko napada. Tako da sam im ja najveći sindikalac. Inače, nemam ništa protiv sindikata, ali ne onih u kome sindikalci gledaju da nešto ‘ušićare’, već pravog sindikata, u kome će se boriti za prava radnika, a ne za lične interese“, tvrdi on.

RADOMIROVIĆI

Porodica Radomirović, koja je vlasnik niških Narodnih novina i Radio-televizije Belle Amie, novembra 2015. postala je suvlasnik i Niške televizije.

TV Belle Amie i portal Narodne novine na konkursu za sufinansiranje medija prošle godine, prema pisanju Južnih vesti, dobili su skoro dve trećine od ukupno 50 miliona namenjenih medijima.

Prema istraživanju Lokalnog antikorupcijskog foruma, taj novac je utrošen na sporan način jer su njime, navodno, plaćani struja za drogeriju i stan porodice Radomirović.

Inače, kako su pisale Južne vesti,18. februara ove godine novinari, snimatelji, montažeri i realizatori na TV Belle Amie i Niškoj televiziji poslati su kući zbog dojave o inspekciji, pa na tim televizijama nije bilo ni jutarnjeg programa.

2 komentara za: “Štrajk glađu niškog novinara: U ropskom sam položaju, štrajkujem do smrti

  1. mirka

    Odavno nam je svima jasno kako se vršila privatizacija u Srbiji, u kojoj se mnoga fukara obogatila.Oštećenima nema druge nego da se žale kadiji.

    16. окт 2016. at 19:56
  2. Tako je draga Mima!!!!!Hvala na podrsci…I ti verovatno dobro poznajes Jovicu Vasica kao i ja,njegova visegodisnja koleginica iz lista „Narodne novine“…Kamo srece da nam se i ostale „najurene“kolege iz „Narodnoh novina“ i drugih medija pridruze,kao i ostali prijatelji i drugi,mobingovani pa sami otisli medijski radnici iz Narodnih i ostalih Vitkovih medija a i svi oni oni ,koje je sud u njihovoj borbi da naplate zaostalo od Vitka osujetio time sto ga podrzao,jer je i sudstvo u to vreme bilo korumpirano .

    19. окт 2016. at 19:38

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend