04. sep 2017.

Bivši novinar Vasić ponovo štrajkuje – ovog puta glađu i žeđu

Jovica Vasić, koji je prošle godine zbog ponižavajućeg položaja u Narodnim novinama 17 dana štrajkovao glađu, ovog puta je radikalizovao protest. On kaže da neće više dozvoliti da ga eksploatišu niti kinje ni država niti poslodavci

Jovica Vasić ispred Policijske uprave u Nišu. (foto: Južne vesti / M. Zirojević)

Zato što, kako kaže, nema više iluzija da će u Srbiji ikada biti bolje za poštenog čoveka, niti ima snage da trpi poniženja i služi srpskim gazdama, Jovica Vasić štrajkuje, odbijajući i hranu i vodu i poručuje “bolje i smrt nego ponižavajući život u bedi”.

Bivši novinar niških “Narodnih novina” danas je ponovo na istom mestu, ispred Glavne policijske stanice u Nišu, na kome je pre gotovo godinu dana štrajkovao glađu protestujući protiv tadašnjeg poslodavca Vitka Radomirovića, vlasnika nekolicine medija u ovom gradu. Posle 17 dana, nakon pregovora sa predstavnicima novinarskih udruženja i organizacija, Vasić je prekinuo štrajk.

Sada se odlučuje na još radikalniji korak.

– Pre 11 meseci štrajkovao sam glađu zbog ponižavajućeg položaja u „Narodnim novinama“. Javno sam 10 dana ukazivao na to kako Radomirovići posluju, ukazivao na radnike na crno u „Narodnim novinama“ i TV „Belami“, ali Radomirovićima ni dlaka s glave ne fali. Institucije u ovoj zemlji postoje da bi kinjile i dovodile do beznađa običnog, malog čoveka, a „veliki igrači“ su nedodirljivi, osim ako se ne zamere moćnicima iz vlasti, kaže Vasić u svom obraćanju medijima.

I kod novog gazde „u ropskom položaju“

Posle okončanja štrajka, Vasić se zaposlio u jednoj privatnoj firmi gde je radio kao “fizikalac”.

– To mi nije smetalo jer sam u životu već radio sve i svašta da bih preživeo. Još jedan nekultivisan, nemoralan, bezosećajan i nezajažljivo pohlepan „gazda“. Sada sam se i sam susreo sa radom na crno, ponovo za minimalac, koji je postao srpski usud, pa čak i njega ne isplaćuje u celosti. On vas stalno drži na uzici, u ropskom položaju. Ako ga napustite ostaće vam dužan ili će vas isplatiti posle silnih moljakanja, kad se njemu prohte. Ako nastavite da radite davaće vam na kašičicu i bićete u stalnoj uzaludnoj nadi da će doći bolji dani. Neki su tako primorani da godinama rade, dok drugi brzo odlaze – kaže Vasić.

Ovoga puta, Vasić je rešen da ide do kraja jer, kako kaže, ne vidi perspektivu i ovaj štrajk mu je jedini način borbe. Jedini izlaz Vasić vidi u tome da mu, kako navodi, “neka normalna, pristojna zemlja” da azil ili će ostati na ulici dok izdrži bez hrane i vode.

– Neće me više niko eksploatisati niti kinjiti. Neće me više ponižavati ni država Srbija u kojoj mogu da opstanu samo nemoralni, bezosećajni i bolesno pohlepni, stranački poltroni i slični tipovi – navodi Vasić, koji smatra da je za poštenog čoveka Srbija odavno negostoljubivo mesto za život.

“Država i biznismeni uzeli sve”

„Država je od mene uzela sve što je mogla da uzme, a nije zaštitila nijedan moj interes. I srpski nazovi biznismeni su od mene uzeli sve što su mogli da uzmu, iscedili moju životnu snagu i doveli me do prosjačkog štapa. Nemam više iluzija da će u Srbiji ikada biti bolje za poštenog čoveka, niti imam snage da trpim poniženja i da služim srpskim gazdama“, navodi Vasić u svom obraćanju medijima.

– Savest mi je čista jer nikome do sada nisam učinio ništa nažao. Nikome privatno ne dugujem ni dinar. Dužan sam jedino državi koja me je dovela u ovakav položaj i nekim njenim javnim preduzećima. Neka prodaju moju kućicu u Jelašnici, koju sam započeo sa 26 godina života i od koje ni do danas nisam uspeo da napravim pristojan dom, neka od toga namire dug za porez, struju i eventualna druga dugovanja – poručuje Vasić.

Pored kuće, Jovica Vasić u svojevrsnoj potrebi za smislom društvu “nudi” i svoje organe.

– Donor sam organa, i ukoliko me narednih dana zadesi smrt, hitno o tome obavestite Klinički centar u Nišu – napominje Vasić.

1 komentar za: “Bivši novinar Vasić ponovo štrajkuje – ovog puta glađu i žeđu

  1. mira

    Sta bih mogla da kazem posle ovog potresnog svedocenja o ponizavajucem polozaju novinara. Mozda bi svi zajedno trebalo da se odluce na generalni strajk,ako treba i da izadju na ulicu i da ukazu na uzasan polozaj u kojem se nalaze.

    04. сеп 2017. at 19:50

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend