10. feb 2015.

Nosioci javnih funkcija moraju biti spremni da odgovore na pitanje novinara

image (3)Kako komentarišete što je ministar Dušan Vujović tražio novinarima da pitanja za konferencije šalju unapred?

Milovan Drecun, poslanik SNS i bivši novinar

Svako ima pravo da odlučuje za sebe. Što se mene tiče, kao poslanik Skupštine Srbije ne tražim pitanja novinarima unapred, prepuštam im da me sve pitaju i odgovaram na sva pitanja.

Aleksandra Jerkov, portparolka DS

To je potpuno u neskladu sa dobrom praksom komunikacije između političara i javnosti. Ali je u skladu sa generalnom politikom Vlade Srbije da oni koji mogu viču na novinare, mislim tu na premijera, dok oni koji to ne mogu dovijaju se na druge načine i traže pitanja unapred. Dakle, u skladu sa politikom da nije poželjna nijedna kritička misao niti nezgodno pitanje.

Tamara Bekčić, predsednica Društva Srbije za odnose s javnošću

Zahtev Ministarstva finansija ne predstavlja primer dobre prakse. Slažem sa mišljenjem UNS svi mi koji se bavimo komunikacijama, a posebno oni koji komuniciraju kao nosioci javnih funkcija, moramo uvek biti spremni da damo odgovore na pitanja novinara. Ovakav primer dodatno naglašava potrebu za unapređenjem komunikacije unutar vladinog sektora. Pozdravljam zato inicijativu o kojoj smo nedavno čitali baš u vašem listu, u okviru koje je predstavnicima PR službi iz ministarstava kao predavač gostovao Alister Kembel. Društvo Srbije za odnose s javnošću kontinuirano predlaže organizovanu podršku kolegama u ministarstvima.

Đorđe Vlajić, urednik Radio Beograda

Ako je uopšte potrebno komentarisati takvo insistiranje, jedino što bih mogao da kažem jeste da je zaumno tražiti bilo kakvu vrstu pitanja za bilo kakvu vrstu razgovora, a kamoli za konferencije za novinare.

 Dušan Vujović, Foto: telegraf.rs 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend