10. feb 2015.

Žene žrtve nasilja loše predstavljene

nasilje-u-porodici-nasilje-nad-zenama-jpg_660x330Mreža nevladinih organizacija „Žene protiv nasilja“ ukazala je danas na to da se u medijima žene žrtve muškog nasilja često predstavljaju na neadekvatan način, da se polemiše o njihovom izgledu i da se na taj način relativizuje odgovornost nasilnika

Ta organizacija je upozorila da pogrešnim predstavljanjem žrtava nasilja može doći i do toga da „nasilnici prođu nekažnjeno, što je nedopustivo“.

Organizacija je navela da su na fotografijama i video snimcima koji prate izveštavanje o muškom nasilju prema ženama, u najvećem broju slučajeva, žene predstavljene sa vidnim povredama, uglavnom na licu i da se na taj način potpuno gube iz vida drugi oblici nasilja kao što su psihološko, seksualno i ekonomsko.

Organizacija je napomenula da je veoma bitno da se ne stvara slika da samo manje obrazovane ili žene u lošijem materijalnom položaju mogu da postanu žrtve nasilja.

Mreža „Žene protiv nasilja“ podsetila je da žrtva nikada nije kriva za nasilje koje je nad njom izvršeno, a za nasilje je isključivo odgovoran onaj ko ga vrši.

Ta organizacija istakla je i da u Srbiji postoji zakonska obaveza prijavljivanja nasilja ili sumnje na nasilje za zaposlene u nadležnim institucijama, ali i za građane.

„Ne ulazeći u to na koji način je institucijama nasilje prijavljeno, mišljenja smo da kada do saznanja o nasilju dođe, institucije moraju da učine sve što je u njihovoj nadležnosti da nasilje zaustave, ženu zaštite, a nasilnika kazne dosledno zakonskim propisima“, navedeno je u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend