28. feb 2015.

Novinar B92 sprečen da pita Sertića

182521270654f1dec383fc8446619243_640x364Jedan od predstavnika za štampu ministarstva privrede fizički je sprečio novinara TV B92 Nenada Nešića da postavi pitanje ministru Željku Sertiću.

Nešić je fizički povučen za ramena prilikom pokušaja da uradi svoj posao i postavi pitanje ministru o temi koja je u njegovoj nadležnosti, uz konstataciju da su samo predviđene izjave I da ovaj događaj nije konferencija za štampu.

Odmah pošto su se čule reči Gospodine Sertiću, u trenutku kada su sve kamere snimale ministra, predstavnik za štampu ministarstva privrede Vlada Matevski s leđa je rukama povukao za ramena našeg novinara i stao ispred njega kao telohranitelj, kao da je postojala namera da ministar bude fizički napadnut, a ne da mu bude postavljeno pitanje iz njegove nadležnosti.

Iako je ministar Sertić prethodno ljubazno odgovorio na pitanje kolege s Prve televizije, Matevski je imao svoje objašnjenje:

„Ovo je izjava za medije, a ne konferencija za štampu“.

Novinarska udruženja protestuju zbog tog agresivnog ponašanja i očekuju izvinjenje ministarstva privrede, jer osnovna dužnost novinara je da u svakoj prilici pita u ime javnosti.

„Dužnost novinara je da pita u ime javnosti u svakoj prilici. Koriste se razne tehnike da se odgovori izbegnu, ali nikakvo guranje nije primereno“, kaže Dragan Janjić iz NUNS-a.

U UNS smatraju nedopustivim da se novinari fizički sprečavaju da postavljaju pitanja i da očekuju izvinjenje ministra i ministarstva privrede. Na to što se događaj, kako je predstavnik za štampu ministarstva privrede objasnio, dešavao u maloj sali i što nisu bila predviđena pitanja, UNS odgovara da je organizator morao novinarima da obezbedi bolje uslove rada, a da se pitanja ne mogu zabranjivati čak i kada nisu predviđena.

„Ako neko u toj situaciji ugrabi da postavi pitanje neko pitanje, ugrabi, a bilo kakva primena fizičke sile nije primerena i ne doprinosi kvalitetu bilo kakvog javnog skupa“, kaže Nino Brajović iz UNS-a.

Naša televizija odmah je o ovom incidentu obavestila Vladinu kancelariju za odnose s medijima. Iz Ministarstva privrede stiglo je saopštenje u kome se izražava žaljenje, zbog, kako stoji, današnjeg nesporazuma.

Inače, našem novinaru niko nije rekao da nema pitanja, a nije se stekao utisak da ministar Sertić nije bio raspoložen da odgovara. Hteli smo da pitamo za sudbinu ljudi iz Lokomotive koji su dobili posao od 5 miliona evra a država ih je planirala za stečaj.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend