17. nov 2014.

Novinari dobijaju dom u Vrnjačkoj Banji

domnovinariNeće biti ni svađe ni suda, jer su se predstavnici opštinske vlasti u Vrnjačkoj Banji i UNS-a dogovorili da spor reše mirnim putem, nagodbom.

Tako je Boban Đurović, predsednik vrnjačke opštine prihvatio predlog predstavnika UNS-a, odnosno Nina Brajovića, generalnog sekretara ovog udruženja da se „uzurpirano” plati.

Ukupna cena od novinara oduzetog zemljišta dakle i opštinski dug novinarima, kako su veštaci procenili, iznosi 8,5 miliona dinara. Biće isplaćen u dva dela – polovina u gotovom, a polovina u 12 mesečnih rata, počev od januara 2015. godine.

Deo tih para novinari će uložiti u plaćanje nakade za korišćenje građevinskog zemljišta i komunalnih priključaka pošto će uskoro, na preostalom delu placa, umesto oronule, sagraditi novu novinarsku kuću od oko četiri stotine kvadrata.

Novinar Jovan Pantelić, poklonio je, testamentom zaveštao svoju kuću i dvorište Udruženju novinara Srbije. Pravo bogatstvo, na prelepom mestu, usred Vrnjačke Banje. No, kako to obično biva kad se sirotinji imovina pokloni ona se brzo u parlogu nađe pa tu niko, ni kao turista godinama nije navraćao a ni stanovao. Zgrada je pod teretom vremena oronula, a plac se „smanjivao”.

Deo tih para novinari će uložiti u plaćanje nakade za korišćenje građevinskog zemljišta i komunalnih priključaka pošto će uskoro, na preostalom delu placa, umesto oronule, sagraditi novu novinarsku kuću od oko četiri stotine kvadrata.

Preko njega su prošle ulice, sagrađen je jedan državni objekat… Istina, poklon nije potpuno zaboravljen. Nino Brajović je i sa prethodnom lokalnom vlašću pregovarao, a UNS je, u međuvremenu, prikupio svu dokumentaciju, dokaze o svojini.

– Mi to nećemo otuđiti, poštovaćemo volju humanog kolege i nećemo iz Vrnjačke Banje otići, nego ćemo tu, pošto smo dogovor sa predstavnicima opštine postigli, sagraditi jedan objekat, ponajviše uz pomoć donatora. Biće to prostran i lep dom novinara, pres centar, nekoliko soba za odmor, a to je i bila želja izražena u zaveštanju kolege Jovana Pantelića – objasnio nam je Brajović.

A, pomenuti Jovan Pantelić, bio je novinar još pre Prvog svetskog rata. Rođen je u Beogradu 1876. godine, a krajem 19. veka sarađivao je u Beogradskom dnevnom listu, „Golubu”, „Zvezdi” , „Bosanskoj vili”…

Pred početak Prvog svetskog rata postao je dopisnik francuskog lista „Matin” i sa Branislavom Nušićem radio na osnivanju Srpskog novinarskog udruženja. Često je tih godina boravio i u Parizu i pored saradnje sa pomenutim francuskim listom otuda je bio i dopisnik „Politike” od samog osnivanja.

Sa srpskom vojskom preživeo je golgotu preko Albanije, bio je ratni izveštač i otuda širio istinu o stradanju srpskog naroda.

Na Konferenciji mira u Parizu bio šef pres biroa srpske delegacije, a u rodni Beograd konačno se vratio 1924. godine sa suprugom Žinet Garnije.
Njih dvoje povremeno su živeli na imanju u Vrnjačkoj Banji, koje su kupili za odmor.

Njegova supruga Žinet, koja je poživela do novembra 1971. godine, poštovala je želju supruga, pa je to, pet godina pre smrti, pretočila u pisani, sudski overen testament…

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend