17. nov 2014.

Velji Iliću skidaju 75.000 dinara od plate zbog šutiranja novinara

velimirilicsut (1)Ministru za vanredne situacije Velimiru Iliću konačno je posle tri meseca od sudske presude skinut deo plate jer plaća odštetu zbog šutiranja i vređanja novinara Vladimira Ješića.

Da bi isplatio odštetu u visini od 1,3 miliona dinara Iliću će se narednih godinu i po dana skidati 75.000 što je dve trećine njegove ministarske plate. Za ovu sumu generalni sekretarijat je izdao nalog Vladinoj blagajni i Iliću je počela da teče administrativna zabrana. Plata ministra za vanredne situacije je 110.000 dinara, a on će ubuduće zbog bahatog ponašanja mesečno primati svega 35.000 dinara.

Kako za “Blic” kažu u generalnom sekretarijatu Vlade, Iliću je na ime izrečene sudske odštete skinuto prvih 55.000 dinara. Kako dodaju, izdat je nalog da se ubuduće uzima 75.000, koliko je mesečno zatražio sud. Kako je “Blic” već pisao, Vlada nije počela odmah po sudskom rešenju da mu skida deo plate, odugovlačilo se tri meseca, što je umalo dovelo do toga da se novac umesto sa ministrovog skida sa Vladinog računa i da kaznu plaćamo svi mi umesto njega.

Izvor „Blica” navodi da se okasnilo i delom jer je Ilić vršio pritisak.

Izvor „Blica” navodi da se okasnilo i delom jer je Ilić vršio pritisak.

– On je išao okolo i molio da mu se ne skida plata jer mu je to jedino primanje koje ima – kaže naš sagovornik.

U pisanom obraćanju ministar je zamolio generalni sekretarijat da mu se kazna ne odbija od plate jer je podneo žalbu na rešenje suda pred Ustavnim sudom. U Vladi priznaju da Ilićeva žalba ne zadržava izvršenje, ali odugovlačenje pravdaju procedurama unutar Vlade.

On je išao okolo i molio da mu se ne skida plata jer mu je to jedino primanje koje ima – kaže naš sagovornik.

Slučaj Velimira Ilića, bar kako sada stvari stoje, neće se okončati tako što će državne institucije plaćati iz svog budžeta kršenje zakona ili bahato ponašanje funkcionera.

To, međutim, do sada nije bilo pravilo. Kazne su naplaćivane iz budžeta državnih institucija, a ne od krivaca.

Jedan od drastičnih primera su javna preduzeća koja kriju svoje poslovanje i ne poštuju Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja. U višemilionskom iznosu koji se plaća iz budžeta firme, a ne platama odgovornih, prednjače Železnice Srbije.

Zbog kršenja zakona nadležnih iz budžeta ovog JP treba da se isplati 1.200.000 dinara.

 gif by cenzolovka.rs 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend