27. jul 2015.

Novinari merače zlatnu akciju

tv redakcijaVlada Srbije promenila uredbu o podeli besplatnih vlasničkih hartija. Ako samo jedan radnik ima pravo na akcije – postaće gazda

Ukoliko neki od 73 državna medija niko ne bude kupio do kraja oktobra, besplatne akcije moći će da preuzmu zaposleni koji nisu ranije uzimali besplatne akcije NIS-a, Aerodroma, Telekoma ili nekog drugog preduzeća. Za razliku od drugih preduzeća u kojima se deli najviše 30 odsto akcija, novinari i ostali zaposleni moći će da budu gazde sto odsto kapitala.

Tako i ako samo jedan radnik ima pravo na akcije i želi da preuzme firmu, postaće gazda cele kuće.

– Uredba je još jedan dokaz da su mediji na neki način pozitivno diskriminisani. Osim obaveze čuvanja osnovne delatnosti narednih pet godina, postoji i mogućnost da zaposleni postanu stopostotni vlasnici – objašnjava Saša Mirković, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja. – Prema izmenama zakona, donošenje nove uredbe bilo je obavezno. Uneti su i novi rokovi, prema kojima privatizacija medija mora da bude završena do 31. oktobra.

VRANjANCI HOĆE DA UPRAVLjAJU

Jedan od primera medija koji su unapred odlučili da ne žele gazdu sa strane, već će radnici da upravljaju firmom je Radio-televizija Vranje. Dogovorili su se da zaposleni preuzmu akcije, pa nisu ni poslali dokumentaciju za prodaju. Radnici su procenili da je za njih najbolje da sami upravljaju kućom u kojoj rade, kako ne bi dobili gazdu „sa lošim namerama“.

Prvobitnom uredbom, donetom u maju, šansu za besplatne akcije imali su samo radnici nekog od 50 medija za koje je oglašena prodaja. Naravno, u slučaju da niko nije zainteresovan za kupovinu.

Sada će to pravo moći da ostvare i radnici preostalih medijskih kuća u vlasništvu republike, pokrajine ili lokalnih samouprava. Ukupno ih je 23 koje nisu započele proces privatizacije, ali među njima ima i onih sa negativnim kapitalom. Takve će odmah biti ugašene. Akcije će se deliti samo za „zdrave“ medijske kuće.

Zakon o javnom informisanju i medijima, zapravo, mogućnost poklanjanja vlasničkog udela novinarima i drugim radnicima predvideo je u startu i za one koji pokušaju da se prodaju i za one koji nisu ni započeli taj postupak. Ali prva uredba, doneta pre dva meseca, predvidela je da samo onima koji započnu privatizaciju sleduju i besplatne akcije, ako ona bude neuspešna.

Novinari su, ipak, nezadovoljni, jer najveći broj neće moći da ostvari pravo na besplatne akcije, pošto su svojevremeno i oni kao i gotovo svi ostali punoletni građani upisali besplatne tzv. Dinkićeve akcije, za koje im je obećavano da će vredeti hiljadu evra. Zbog toga neće moći da gazduju TV, radio i novinskim kućama u kojima rade.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend