21. maj 2015.

Novinari ometani u radu na izborima za predsednika SNS-a u Svilajncu

Na sinoć održanim izborima za predsednika Opštinskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Svilajncu novinarima TV Resava, lista „Resavski poštonoša“ i izveštaču Radio Beograda nije bilo omogućeno da neometano rade svoj posao

Kako je UNS-u rekao novinar TV Resava Rade Đorđević, novinari su prvo neometano ušli u salu Skupštine opštine, ali im je naknadno rečeno da je snimanje sednice zabranjeno.

„Na naše insistiranje da nam objasne ko  je i zašto zabranio snimanje i izveštavanje sa sednice koja po pravilu treba biti otvorena za javnost, prišao nam je, tada još uvek poverenik SNS-a Branislav Marinković, koji je posle na izborima izabran za predsednika Opštinskog odbora, i rekao da nam je ipak dozvoljeno snimanje, ali samo prvog dela, ne i glasanja“, rekao je Đorđević.

S obzirom na to da novinari nisu želeli da napuste sednicu, jer je, kako su odbornicima SNS-a i naveli, u javnom interesu građana da saznaju ko je novi predsednik Opštinskog odbora, dozvoljeno im je da ostanu u sali.

„Dozvoljeno nam je da ostanemo, ali je zato ispred naše kamere sve vreme stajao član SNS-a od kojeg nismo mogli profesionalno da snimamo. Zamolio sam ga da se pomeri jer nam zaklanja snimak, na šta je on kratko odgovorio da ga je baš briga.“

„Dozvoljeno nam je da ostanemo, ali je zato ispred naše kamere sve vreme stajao član SNS-a od kojeg nismo mogli profesionalno da snimamo. Zamolio sam ga da se pomeri jer nam zaklanja snimak, na šta je on kratko odgovorio da ga je baš briga. Sada je na našem snimku sa sednice on u kadru, ali pustićemo i takav prilog da građani vide sa kakvim se problemima u radu suočavamo,“ rekao je Đorđević UNS-u.

Nakon sednice, Đorđević je prišao članu Izvršnog odbora SNS-a iz Beograda Saši Jaćoviću kako bi od njega dobio informaciju zašto je snimanje bilo zabranjeno.

„Rekao mi je da je to bila zabuna, da sam čin izbora nije tajan, da može da se snima i izvinio mi se zbog problema koje smo imali“, kaže Đorđević.

Novoizabrani predsednik Opštinskog odbora SNS-a Branislav Marinković najpre je UNS-u potvrdio da je novinarima bilo dopušteno da snimaju samo početak sednice, ali ne i izbore, da bi kasnije rekao da im ipak niko ništa nije branio, nego su „u salu ušli pre nego što je bilo dogovoreno“.

„Sednica je javna u delu dok ne krene izborni proces, posle im nije bilo dozvoljeno da snimaju. Tako su nam nadređeni iz stranke rekli da radimo“, rekao je prvo Marinković, da bi nakon nekoliko trenutaka rekao da ipak nisu ništa branili.

„Oni su ušli u salu ranije, nisu se legitimisali i kako smo mi mogli da znamo da su oni novinari, to je mogla da bude privatna kamera. Posle su odradili svoj posao i nema tu nikakvog događaja“, rekao je Marinković.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend