26. feb 2016.

Novinarima uskraćena mogućnost postavljanja pitanja ispred Sabora RH

Nastavlja se negativna praksa iz vremena Ive Sanadera, a koju su nastavili Jadranka Kosor i Zoran Milanović

Novinarima je 25.2. ove godine uskraćena mogućnost postavljanja pitanja ministrima na ulasku u zgradu na Markovom trgu radi čega je bila angažirana i policija. Prema pisanju portala net.hr, ministre je “branio” kordon osiguranja, a “znatiželjnicima” je rečeno neka pošalju pitanja pa će im se javiti netko “s adekvatnog mjesta”. Da je vlada počela primjenjivati nova pravila za novinare govori i jutrašnje zasjedanje Sabora, gdje su prisutni novinari ponovo bili uskraćeni za odgovore. Hridov saborski zastupnik Drago Prgomet zatražio je stanku zbog onemogućavanja novinara u postavljanju pitanja, povodom čega je Fairpress poslao upit press službi HRID-a iz kojeg su nam poslali njegov govor s današnje sjednice Sabora. Prenosimo jedan dio govora:

Nisam oduševljen slikom kojom novinari pokušavaju zaskočiti ministre prije sjednice Vlade, pogotovo kad to čine na suncu, kiši, snijegu – tako je to kad nema pravila, a pravila ne određuju novinari. Oni moraju zaraditi plaću, a kako će kad ne mogu pitati ministre? Možemo i drugačije pitati, tko to onemogućuje stručnim ministrima u Vladi da zagovaraju svoje politike? Hoće li, kao što je jučer policija pravila koridor, policija i dalje uvoditi red u odnosima ministri – novinari? Predsjedniče Vlade, nemate ni jedan razlog skrivati se od novinara, nemojte dopustiti da vas uvlače vaši suradnici – oni koji očigledno za cilj imaju preuzeti nadzor nad medijima, određivati kada i što će se pisati. Time samo nastavljaju tradiciju sadašnjih vlada kojima je samo njihov strah od javnosti bio jednak rezultatima njihovog rada. Hoće li ovo biti nastavak na medijske slobode koje je prošla vlada izmjenama kaznenog zakona koje omogućavaju da redakcije i novinari budu izloženi represiji, čak i ako citiraju navode imenom i prezimenom sugovornika tuđe tvrdnje.

Fairpress je poslao upit i Hrvatskom Saboru iz kojeg nam je odgovorila voditeljica Službe za medije Marina Buntić Juričić:

Služba za medije Hrvatskoga sabora nije ovlaštena komentirati izjave, stavove, mišljenja niti preporuke bilo kojih subjekata u javnoj ili političkoj komunikaciji.

Na novonastalu situaciju reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) koje je pozvalo hrvatsku Vladu da se maksimalno otvori prema javnosti, i uspostavi praksu redovitih, tjednih konferencija za novinare.

HND neće odustati od zahtjeva Vladi, svim ministrima, ali i svima ostalima koji u ime građana raspolažu javnim novcem i informacijama od javnog značaja da redovno i potpuno informiraju javnost i odgovaraju na pitanja novinara, naglasio je za Fairpress predsjednik HND-a Saša Leković.

Predsjednik HNIP-a Siniša Kovačić istaknuo je da se Vlada i dalje treba aktivno suobraćati s medijima te da treba omogućiti novinarima primjerene radne uvjete za obavljanje svoga posla:

Hrvatski novinari i publicisti smatraju da se treba omogućiti nesmetani rad novinarima i snimateljima koji prate rad Vlade, ali i članovima Vlade nesmetani dolazak i odlazak sa sjednica kako se ne bi ponovio nedavni slučaj gdje je u “novinarskom stampedu” na ministra Hasanbegovića i to nakon službene izjave za medije, pao i skoro se ozlijedio jedan snimatelj. Također, sami ministri trebali bi ujednačiti kriterije po kojima će komunicirati u prolasku pored novinara jer iz prakse bivše Vlade vidljivo je da se takav način komuniciranja često koristio – ne za odgovore na važna pitanja od interesa javnosti već za politikanstvo i političke obračune. Stoga razumijemo potez Vlade koja je u prvih mjesec dana pokazala izuzetnu otvorenost i transparentnost te apeliramo da se ne dovodi u pitanje sigurnost novinara i ostalih medijskih djelatnika koji u želji da svoj rad obave što kvalitetnije, često satima provedu na cesti čekajući izjave.

Svjedoci smo da je od ministara sve teže dobiti odgovore na pitanja koja su im nezgodna, smatra novinar portala Index.hr Ilko Ćimić:

Nastavlja se negativna praksa iz vremena Ive Sanadera, a koju su nastavili Jadranka Kosor i Zoran Milanović, a to je da ministri i premijer nakon Vlade ne odgovaraju na novinarska pitanja o najbitnijim točkama na sjednicama Vlade. Dojam transparentnosti Vlade pokušao se dobiti live snimkama sjednica, no to je daleko od onoga što bi trebalo biti. Konferencije za novinare vrlo su rijetke, a česta je praksa da se zabranjuju pitanja koja nemaju veze s temom “pressice”. Pismeni odgovori sastavljaju glasnogovornici umjesni u tehnici izbjegavanja odgovora pa su novinari prisiljeni snalaziti se na raznorazne načine. Sada ih se pokušava zaustaviti policijskim koridorom.

Nadalje, Ćimić objašnjava da se dosadašnja komunikacija s članovima Vlade svodi na praćenje njihovih Facebook profila, što je opet otvaranje katastrofalne prakse za koju se nada da neće zaživjeti, pa ni uz policijske kordone:

To je loša poruka i na pragu najave potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka koji je poručio novinarima da neće više smjenjivati njegove ministra. Danonoćna dežuranja novinara u Smičiklasovoj ulici i po snijegu i kiši dokazuje i da MOST ne prepoznaje “pravo javnosti da zna” na pravi način.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend