17. maj 2016.

Novinaru BIRN-a nagrada EU za istraživačko novinarstvo

Nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo uručena je danas u Beogradu Aleksandru Đorđeviću za priču „Iskopavanje kopa i budžeta“, koja je objavljena na sajtu Balkanske istraživačke regionalne mreže (BIRN)

Đorđević je na ceremoniji uručenja nagrade rekao da to priznanje za njega predstavlja satisfakciju, „ali i opomenu da i dalje mora da radi na način na koji je radio“.

Ceo tekst za koji je Đurđeić dobio nagradu, a posle kojeg je usledio napad premijera na redakciju BIRN-a, možete pročitati OVDE.

Druga i treća nagrada dodeljene su Darku Šperu za seriju priča o suđenju organizaciji Nacionalni stroj, koju je objavio Vojvođanski istraživački-analitički centar (VOICE) i grupi novinara BIRN-a Ivanu Angeloskom, Petritu Čolakuu, Krešniku Gaši i Jeleni Ćosić, za tekst „Veselinoviću i partnerima milioni bez tendera“.

Nagrada je uručena i najboljim mladim novinarima koji se bave istraživačkim novinarstvom – Snežani Đurić i Novaku Grujiću, koji su na portalu Pištaljaka objavili nekoliko tekstova o 11 javnih funkcionera koji nisu prijavili imovinu.

Nagrada za prvo mesto je 5.000 evra, za drugo 4.000, a za treće mesto i najboljeg mladog novinara 3.000 evra.

O nagradama je odlučivao žiri koju su činili profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski, urednica portala Insajder Brankica Stanković, novinarka Ljubica Gojgić, članica Vladinog Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović i predavač na novosadskom Filozofskom fakultetu Vladimir Barović. Na konkurs se prijavilo 37 grupa novinara.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend