23. jan 2016.

NUNS i NDNV: Fotoreporteri će tražiti pravdu u Strazburu

fotograf_foto_pixabayNezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine pridružili su se apelu Udruženja fotoreportera i fotografa i upozorili da će autori fotografija, ukoliko im parlament oduzme zaštitu autorskih prava, pravdu tražiti pred sudom u Strazburu

Novinarska udruženja ukazuju i da bi obraćanje Evropskom sudu za ljudska prava državi Srbiji nanelo ne samo moralnu već i finansijsku štetu.

Udruženje fotoreportera i fotografa apelovalo je juče na parlament da odbaci predlog autentičnog tumačenja člana Zakona o autorskim i srodnim pravima.

NUNS i NDNV su upozorili da bi usvajanjem takvog tumačenja parlament prihvatio da fotografija „koja se pojavljuje i preuzima u elektronskom obliku, bez obzira da li je originalna duhovna tvorevina, izgubi autorsko-pravnu zaštitu“, navodi se u saopštenju.

„Tako bi tvorci fotografija jedini među autorima bili lišeni pravne zaštite, iako je samim Zakonom o autorskim i srodnim pravima fotografija posebno istaknuta kao autorsko delo“, navodi se u saopštenju.

Taj predlog autentičnog tumačenja skupštini je dostavio Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

DS: Ugrožavanje prava fotoreportera i fotografa

Demokratska stranka pozvala je poslanike republičkog parlamenta da ne podrže predlog autentičnog tumačenja odredbe Zakona o autorskom i srodnim pravima, jer smatraju da taj predlog unižava umetničku profesiju i ugrožava prava fotoreportera i fotografa.

Poslanica DS-a Vesna Marjanović rekla je novinarima u parlamentu da je nedopustivo prihvatiti odredbu da fotografija nema nikakvu autorsku zaštitu, zbog čega će poslanici njene stranke biti protiv.

„Autentično tumačenje zakona postoji da bi se zakon razjasnio i učinio primenjivim u pravnom sistemu. Ova odredba ne samo da ne razjašnjava, već dodatno unosi pravni nered i nesigurnost i ugrožava prava fotoreporteta. Ako bude usvojena to će biti skandal i ne razumem motivaciju poslanika SNS koji su je predložili“, rekla je Marjanović, koja je i predsednica skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje.

Marjanović je rekla da DS neće podržati ni predlog autentičnog tumačenja odredbe Zakona o elektronskim medijima, a smatra da je zloupotrebljena procedura autentičnog tumačenja, jer se na taj način izbegava procedura izmene i dopune tih zakona.

Poslanica SNS Dušica Stojković predložila je autentičnim tumačenjem Zakona o autorskom i srodnim pravima da se autorskim delom ne može smatrati i uživati autorsko pravnu zaštitu svaka rutinski izrađena fotografija, koja se pojavljuje i preuzima u elektronskom obliku, bez obzira da li je originalna duhovna tvorevina autora.

 Foto: Pixabay 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend