14. okt 2014.

NUNS traži javno slušanje o medijskim slobodama

giphyNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je danas od Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije da zakaže javno slušanje na temu medijskih sloboda.
Uz zahtev, NUNS je predao i oko 2.000 potpisa novinara i građana koji su podržali Proglas o medijskim slobodama, kao osnov za razgovor u parlamentu.

U obrazloženju zahteva navodi se da je NUNS zabrinut zbog sve očiglednijeg sužavanja prostora za slobodnu razmenu informacije, mišljenja i stavova na srpskoj medijskoj sceni.

NUNS ističe i da su mediji i medijske slobode među najslabije ocenjenim oblastima u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije za 2014. Smatramo da je to dodatni razlog zbog koga treba da se zabrinemo i pažljivo razmotrimo korake koje treba preduzeti kako bi se popravila situacija u ovoj važnoj oblasti usklađivanja sa standardima Evropske unije.

Osnovni uslovi za razvoj demokratije i vladavine prava u jednom društvu su otvoren i odgovoran javni dijalog o ključnim temama i slobodni mediji. Na srpskoj medijskoj sceni toga ima sve manje, umesto da, sa napretkom pregovora sa EU, proces bude obrnut, napominje se u zahtevu NUNS-a.

NUNS je uveren da bi organizovanje javnog slušanja u parlamentu doprinelo afirmaciji medijskih sloboda i slobode izražavanja kao temeljnih društvenih vrednosti bez kojih nema napretka Srbije na njenom evropskom putu, ukazuje se u zahtevu koji je danas upućen Odboru za kulturu i informisanje Skupštine Srbije.

 gif by http://giphy.com/ 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend