02. sep 2014.

Obezbeđenje napalo fotoreportera na Danima piva u Zrenjaninu

ambulanceUredništvo Lista „Zrenjanin“ osudilo je napad na fotoreportera tog štampanog medija Jovana Njegovića Drndaka, koji se desio na zrenjaninskim „Danima piva“ i zatražilo kažnjavanje odgovornih za taj incident, kako bi se sprečilo dalje ograničavanje slobode javne reči u Srbiji.Kako se navodi u saopštenju, lica koja su se predstavila kao pripadnici službe obezbeđenja te manifestacije, napali su Njegovića Drndaka dok je obavljao radni zadatak, nakon čega su mu nadležni na VIP štandu Turističkog centra grada Zrenjanina, nasilno skinuli važeću akreditaciju i izbacili ga sa štanda.

– Jovan Njegović Drndak se službeniku obezbeđenja identifikovao akreditacijom „Dana piva“, kao i vlastitom novinarskom legitimacijom. Umesto da mu se omogući obavljanje posla, pretrpeo je vređanje dostojanstva, ugleda i časti. Napominjemo da se sve se to dešavalo naočigled gostiju štanda i funkcionera lokalne samouprave – piše u saopštenju lista „Zrenjanin“.

Glavni i odgovorni urednika „Zrenjanina“ Dalibor Bubnjević ocenio je da je „sramno da se u 21. veku, fotoreporteri fizički napadaju naočigled visokih dužnosnika lokalne administracije i građana“.

Glavni i odgovorni urednika „Zrenjanina“ Dalibor Bubnjević ocenio je da je „sramno da se u 21. veku, fotoreporteri fizički napadaju naočigled visokih dužnosnika lokalne administracije i građana“.

– Samo zahvaljujući prisebnosti pripadnika policije, kao i solidarnosti kolega, sprečen je još veći incident. Bahatim ponašanjem neodgovornih pojedinaca, ugroženo je spokojstvo kolege Njegovića Drndaka, ali i istinito, potpuno i blagovremno obaveštavanje građana o pitanjima od javnog značaja – kazao je Bubnjević.

Prema njegovim rečima, nadležni državni organi moraju sankcionisati sve koji snose odgovornost za taj incident pošto je to „jedini način da se spreči da novinari budu glineni golubovi bahatih pojedinaca koji demonstracijom sile pokušavaju da trajno osakate slobodu javne reči u Srbiji.

U saopštenju zrenjaninskog lista se dodaje da je Njegović Drndak dao izjavu o incidentu službenicima Policijske uprave u Zrenjaninu kao i da su brojne novinarske ekipe pokazale solidarnost sa napadnutim fotoreporterom, napustivši manifestaciju „Dani piva“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend