29. nov 2014.

OEBS zabrinut zbog kazne Danasu

danasPredstavnica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija Dunja Mijatović izrazila je zabrinutost zbog kazne koja je ove godine naplaćena listu Danas zbog navodnog nezapošljavanja dve osobe sa invaliditetom u skladu sa zakonom.

U izveštaju OEBS o medijima za drugu polovinu ove godine podseća se da je Danasu izrečena kazna od pet miliona dinara odnosno 42.000 evra zato što navodno nije zaposlila dve osobe sa invaliditetom u skladu sa zakonom iz 2009. godine, iako su te osobe već bile na platnom spisku lista.

Takve nesrazmerne kaznene mere mogu se posmatrati kao pritisak na ovaj dnevni list. Detaljno ću nastaviti da pratim tok ovog slučaja

„Takve nesrazmerne kaznene mere mogu se posmatrati kao pritisak na ovaj dnevni list. Detaljno ću nastaviti da pratim tok ovog slučaja“, napominje Mijatovićeva u izveštaju. Ona je u delu izveštaja, koji se odnosi na Srbiju, navela da se 31. oktobra srela sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem sa kojim je diskutovala o pitanju medijskih sloboda i pitanjima na koja je ranije ukazivala.

„Primila sam pismo ministra Dačića 25. novembra koji me je informisao o napretku istraga o hakerskim napadima na nekoliko medijskih portala u Srbiji, kao i o tome da ministar unutrašnjih poslova radi na razrešavanju napada na novinare. Ministar Dačić je takođe istakao da Srbija veoma poštuje slobodu medija i izražavanja i da Vlada Srbije najoštrije osuđuje svaki pokušaj kršenja slobode medija i nasilja nad novinarima. On je dodao i da će nadležne institucije nastaviti da rade na rešavanju svih prijavljenih slučajeva napada na medije i njihove predstavnike“, navodi Mijatovićeva.

U izveštaju se navodi i da se pozdravlja pravovremena osuda i reakcija srpskih zvaničnika na napad urednika Foneta Davora Pašalića, odgovor na napad fotoreportera Informera Darka Cvetanovića, ali se i podseća na 24 nerešena slučaja napoada na novinare i hakerskih napada na medijske sadržaje na internet portalima.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend