01. nov 2014.

Opozicija tvrdi da Srbija ulazi u period medijskog mraka

prazna skupstinaSednica Odbora za informisanje Skupštine Srbije na kojoj je trebalo da se raspravlja o slobodi medija, po treći put nije održana, ali ovoga puta zbog bojkota poslanika vladajuće većine.

Prisutni opozicioni poslanici ipak su ocenili da Srbija ulazi u period medijskog mraka i jednoumlja. Oni su optužili vladajuću većinu da beži od rasprave o stanju medijskih sloboda u državi, što je Vladimir Đukanović, član ovog skupštinskog Odbora iz SNS, obraćajući se novinarima u skupštinskom holu, demantovao, navodeći da nije bio cilj opozicije da se razgovara o medijskim slobodama, već da se od toga pravi medijski cirkus.

Osim poslanika vladajuće koalicije, sednici skupštinskog odbora nije prisustvovao ni resorni ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, koji je, kako je objasnila Vesna Marjanović, predsednica ovog skupštinskog odbora, tražio da se sednica pomeri za 30. ili 31. oktobar.

– Smatrajući da je dobro da ministar prisustvuje, smatrala sam da treba da mu izađem u susret, rekla je Marjanovićeva, pročitavši potvrdu ministra Tasovca da će doći na zakazanu sednicu. Pozivu su se odazvali samo predstavnici NUNS-a, UNS-a i opozicije.

Marjanovićeva je negirala i optužbe vladajuće većine da je sazvala sednicu bez konsultacija, kao i da je prekršila interni dogovor da se odbori ne zakazuju kada nema zasedanja. Navela je da je sednica zakazana po poslovniku i novinarima je dostavila spisak od dvadesetak odbora koji su održani u prethodna dva meseca van plenuma.

– Iako odbor može da se održi i bez kvoruma, nije mi cilj da istomišljenici razgovaraju o slobodi medija. Intencija je da u tome učestvuju predstavnici svih partija, objasnila je Marjanovićeva.

Đukanović (SNS), međutim, tvrdi da predsednicu skupštinskog odbora ne zanima dijalog sa ljudima iz poslaničke većine.

– Pa valjda je normalno da ako imate 14 od 17 poslanika vladajuće većine u odboru da vas pitaju kako napraviti sednicu. U ovom slučaju mi je potpuno besmisleno da komentarišem partijski skup koji je održan unutar skupštine koji je imala DS i prosto ne mogu da verujem da neko na takav način zloupotrebljava skupštinski odbor. Mi smo na najnormalniji način zatražili da se sednica sa istim dnevnim redom pomeri za 6. novembar, to jest podneli smo zahtev za zakazivanje, ali Marjanovićeva nije uvažila naš predlog, kaže Đukanović, dodajući da ona isključivo poziva svoje novinare, koji su NUNS i UNS, ali nikog drugog.

Na pitanje koga bi to naprednjaci pozvali, Đukanović kaže da bi pozvali glavnu i odgovornu urednicu Studija B, Dragana Vučićevića iz Informera, Željka Cvijanovića. A na konstataciju Danasa da to znači da bi SNS pozvao svoje novinare, on odgovara „da ne zna šta to znači“.

– Ako neko već deli tako novinare, ajde onda da pozovemo i jedne i druge, mi smo pristalice da dođu svi. Imate mnogo novinara koji bi sigurno došli. Evo, na primer, gospodin Ištvan Kaić, koji nije novinar, ali piše. Što on ne bi došao da kaže šta ima. Mogu da dođu svi, pa i skupštinski novinari, naveo je Đukanović i dodao da što se njih tiče može da dođe i Olja Bećković i Predrag Sarapa i ko god hoće. On je negirao i da ministar Ivan Tasovac na nagovor poslanika vlasti nije došao na sednicu odbora na koju je pozvan.

A poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević rekao je na sednici Odbora da su slobodni mediji stub demokratskog društva, a da je u Srbiji stanje takvo da se ukidaju emisije i da novinari sa autoritetom uveliko govore o tome da se na njih vrše pritisci iz vlasti. On je rekao da zabrinjava podatak da televizije ukidaju informativne, polemičke pa čak i zabavne emisije, kao što su Mentalno razgibavanje, Utisak nedelje, Sarapin problem, a da je pod znakom pitanja i nastavak emitovanja emisije Kažiprst na TV B92. Prema njegovoj oceni, takvo ponašanje ukazuje na obnovu jednoumlja u medijskoj sferi.

Poslanik Demokratske stranke Borislav Stefanović ocenio je da činjenica da je televizija B92 dobila nacionalnu frekvenciju kao informativna kuća, a da se sada ubrzano pretvara u zabavnu predstavlja veliki prekršaj. On je posebno pozvao novinare da pokažu ličnu hrabrost i odbace pritiske kojima su izloženi, ocenjujući da sada mnogi novinari ćute u svojim redakcijama, iako imaju „mizerne i neredovne plate“, jer veruju da se njima to neće desiti.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je da je jučerašnjim nedolaskom na sednicu odbora vladajuća većina, zapravo, pobegla od rasprave o slobodi medija. Nova sednica skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje zakazana je sa istim dnevnim redom za sledeći četvrtak, 6. novembra.

Pozvani na sednicu o medijima

Srpska napredna stranka dostavila je Danasu spisak od tridesetak ljudi koje će pozvati da prisustvuju sledećoj sednici Odbora za kulturu, na kojoj će se razgovarati o slobodi medija u Srbiji, cenzuri i autocenzuri. Ministar kulture Ivan Tasovac, Aleksandar Vasić „TV Pink“, Ivana Vučićević“ TV Studio B“, Irina Veljković“ TV Studio B“, Nenad Lj. Stefanović „TV RTS“, Milorad Vučelić „Pečat“, Antonije Kovačević „Naše novine“, Milan Babović „Večernje novosti“, Ratko Dmitrović „Večernje novosti“, Ljiljana Smajlović „Politika“, Dragoljub Petrović „Danas“, Dragan Vučićević „Informer“, Željko Cvijanović „Novi Standard“, Igor Marinković „Srbija Danas“, Ištvan Kaić, Aleksandar Apostolovski „Politika“, Aleksandar Rodić „Kurir“, Srđan Milovanović „Kopernikus“, Dejan Anđus „TV Kopernikus“, Saša Janković – zaštitnik građana, Branka Đukić Tanjug, Gradiša Katić „Afera“, Zoran Panović „Danas“, Veran Matić B 92, Maja Ćorac „TV Prva“, Blic, predstavnik UNS-a i NUNS-a, profesor Zoran Avramović sa Filozofskog fakulteta i profesor Rade Veljanovski sa Fakulteta političkih nauka.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend