10. sep 2015.

Otovoreno pismo RTV VK

Radiotelevizija VK iz Kikinde danas je u Otvorenom pismu apelovala na međunarodne organizacije i medijska udruženja da pruže podršku redakciji ove medijske kuće i njenom osnivaču Zoranu Mileševiću, pošto je „hajka protiv slobode javne reči i kritičkog promišljanja dostigla vrhunac“

Posle dvogodišnjih neprestanih kontrola poslovanja, novi predlog koji je, kako nezvanično saznaje RTV VK, iznet na poslednjoj sednici Okružnog odbora Srpske napredne stranke
(SNS) u Kikindi da se uhapsi Milešević, „kako bi rejting SNS u Kikindi bio veći“.

U Otvorenom pismu RTV VK navodi da je tim sastankom „predsedavao Andrej Vučić“ i izražava osnovano strahovanje „da su saznanja o predlogu za hapšenje iz političkih razloga istinita“.

„Javno upozoravamo da bi takav razvoj situacije Srbiju odveo par vekova unazad. Nema razvoja nijedne države, ni njenih demokratskih institucija, bez slobodnih medija i slobode govora“, ukazuje se u Otvorenom pismu i podseća da je redakcija RTV VK osnovana 13. juna 1997. godine.

„Za vreme vladavine Slobodana Miloševića“, dodaje se u Otvorenom pismu, „Regionalnom VK radiju oduzeto je šest predajnika, po čemu smo bili apsolutni rekorderi u državi“.

Prema navodima iz Otvorenog pisma, „15 godina kasnije poručujemo na će u našoj kući uvek biti raznih Mileševića, koji će pisati komentare i kritički analizirati poteze svih nivoa vlasti, bez obzira iz kog stranačkog dresa poticali, jer je to jedna od osnovnih funkcija medija“.

„Oni koji su na vlasti moraju da se naviknu da mediji ne postoje da bi udvorički prenosili njihova saopštenja, već javnosti ukazivali i na dobre i na loše poteze, kako bi radili što više u interesu stanovnika čijim sredstvima raspolažu u kasi lokalne samouprave“, naglašava se u Otvorenom pismu.

„VK je kuća koja nikada nije emitovala kič i šund, niti auditorijumu nudila lake note za uveseljavanje“, napominje se u Otvorenom pismu, „nego je nastojala da emituje što više sadržaja koji su rezultat istraživačkog novinarstva, za šta su zaposleni mnogo puta nagrađivani u zemlji i inostranstvu“.

Otvoreno pismo adresirano je na Delegaciju Evropske unije u Beogradu, Misiju OEBS u Srbiji, Kancelariju Saveta Evrope, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), Asocijaciju nezaisnih alektronskih medija (ANEM) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV).

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend