02. sep 2014.

Pajtić zaratio sa „Slobodnom Evropom”

pajticVišemesečno partijsko nadgornjavanje saopštenjima između lidera Demokratske stranke Bojana Pajtića i Srpske napredne stranke juče je dobilo novu dimenziju, nakon što je šef demokrata reagovao na izveštavanje Radija „Slobodna Evropa”.

„U ratu partijskim saopštenjima između Demokratske stranke i Srpske napredne stranke, lider DS-a i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić optužio je premijera Srbije Aleksandra Vučića da ’dostojanstvom Srbije plaća poslušnost prema Evropskoj uniji’, ali nije objasnio zašto je ’srpska Srbija’ superiornija od ’evropske Srbije’, što ostavlja utisak da iza njegovih ’srpskih’ prideva nema ničega”, navodi se u tekstu koji je objavila „Slobodna Evropa”, a prenosi Tanjug.

„Slobodna Evropa” podseća na to da je Pajtić, u autorskom tekstu u listu „Danas”, za Vučića napisao – „pred svetom pokoran, a kod kuće građane tera na pokornost”, ne objasnivši šta je sadržaj te „srpske Srbije”, odnosno po čemu ona treba da se razlikuje ili u čemu je superiornija od „evropske Srbije”.

Krilaticu o „srpskoj Srbiji”, koju treba izgraditi pre „evropske Srbije”, Pajtić je objavio u autorskom tekstu u listu „Politika”, navodeći i da Demokratska stranka treba da ujedini „naciju i demokratiju”, podseća nemački radio.

Analitičari koji su o toj temi govorili za „Slobodnu Evropu” ocenili su da, od gubitka izbora pre dve godine i pada rejtinga na svega šest odsto, Demokratska stranka, očigledno, potpuno gubi tle pod nogama i spremna je da zagovara teze koje bi bile prihvatljive i Koštuničinim stranačkim saputnicima, a možda i onima iz „Dveri”.

Obraćajući se direktno autorki teksta, on kaže da joj ne može lako oprostiti nabrajanje njegovih greha i deljenje „psihijatrijskih dijagnoza” na račun predstavnika DS-a na način kako to, podseća, čini šef poslaničke grupe naprednjaka Zoran Babić.

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić negirao je u saopštenju navode Radija „Slobodna Evropa” da je premijera Aleksandra Vučića optužio „za to što dostojanstvom Srbije plaća poslušnost prema EU”, i zatražio izvinjenje tog medija i autora teksta.

U odgovoru, Pajtić navodi da je on rekao da „cenu njegove (Vučićeve) popularnosti plaćamo dostojanstvom”, što, tvrdi, ima sasvim drugačije značenje od navoda u tekstu RSE, i dodaje da bi, čak i da je optužio premijera za „poslušnost prema EU” – a tvrdi da nije – to bila „upravo odbrana temeljnih evropskih principa i ništa više”.

Pajtić navodi i primer kad, recimo, slovački premijer Robert Fico kaže „Slovačka jeste članica EU i mi želimo da budemo disciplinovan igrač, ali to ne znači da smo ovce”, da on time suptilno ukazuje na razliku između saradnje i poslušnosti.

Lider demokrata u odgovoru negira i da je ikada rekao da je „srpska Srbija superiornija od evropske Srbije”.

„To ste jednostavno izmislili. Umesto te besmislene rečenice, rekao sam nešto sasvim drugo, a to je da prvo treba da izgradimo srpsku državu da bi ona mogla biti evropska država. Prvo je preduslov za drugo. Ako pročitate kriterijume EU iz Kopenhagena, biće vam sve jasno”, naveo je Pajtić u odgovoru Radiju „Slobodna Evropa”.

Obraćajući se direktno autorki teksta, on kaže da joj ne može lako oprostiti nabrajanje njegovih greha i deljenje „psihijatrijskih dijagnoza” na račun predstavnika DS-a na način kako to, podseća, čini šef poslaničke grupe naprednjaka Zoran Babić.

Prilog Radija „Slobodna Evropa” naziva uvredljivim i zato što tvrdi da „Pajtić koketira sa srpskim nacionalizmom”.

„To je nesuvislo, dabome. Pre svega, ne koketiram. Osoba koja koketira zove se koketa. U srpskom jeziku nemamo reč ’koket’. Pošto mi, dakle, pol ne dozvoljava da koketiram ni sa kim, to ne znači da autorka ne koketira s nekim, opredeljujući se baš za takav termin”, navodi Pajtić, i dodaje da se drugi deo njegove primedbe na račun „nesuvislog naslova” tiče mnogo značajnije stvari, a to je srpski nacionalizam, za koji od autorke traži objašnjenje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend