03. sep 2014.

Nedovoljno uređaja za digitalnu TV

avalaDanas je zvanično počeo tranzicioni period u digitalizaciji TV signala, saopštilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Do kraja februara sledeće godine, u zonama predajnika Avala, Čot, Subotica, Sombor, Kikinda, Vršac, Rudnik i Crni Vrh Jagodina istovremeno će se emitovati analogni i digitalni TV signal. U ovim zonama analogni signal se gasi 1. marta 2015. godine, a do 1. maja 2015. godine to će biti učinjeno i u ostalim zonama.

Digitalni signal trenutno pokriva više od 90 odsto stanovništva Srbije i građani koji primaju signal preko krovne ili sobne antene trebalo bi da počnu da se orijentišu na digitalni prijem, navode u Ministarstvu.

Kako ističu iz Ministarva, u navedenom periodu svi građani koji primaju signal preko krovne ili sobne antene treba da pređu na prijem digitalnog signala.

Oko milion domaćinstava, što je više od 40 odsto domaćinstava u Srbiji, televizijski signal i dalje prima preko zemaljske antene.

Za prijem digitalnog TV signala je potrebno da građani nabave odgovarajući STB (Set top box) uređaj koji se priključuje na postojeći televizor ili da imaju noviji model televizora koji podržava standarde DVB-T2 i MPEG-4.

Međutim, ponuda digitalnih prijemnika u radnjama u Srbiji, za sada, je slaba. Oko milion domaćinstava, što je više od 40 odsto domaćinstava u Srbiji, televizijski signal i dalje prima preko zemaljske antene. Jedan STB košta od 30 do preko 100 evra. Takođe, broj modela televizora koji imaju DVB-T2 prijemnik je mali i reč je, u većini slučajeva, o skupim uređajima.

Dok gotovo sve evropske zemlje od početka digitalnog emitovanja koriste osnovni standard DVB-T, Srbija se odlučila za drugu generaciju prijemnika, DVB-T2. Iako DVB-T2 ima odlične tehničke karakteristike, na tržištu je malo zastupljen. Sa druge strane, gotovo svi novi modeli televizora koji se kod nas mogu kupiti imaju prijemnike DVB-T.

Resorno ministarstvo će materijalno najugroženijim kategorijama stanovništva obezbediti besplatne STB uređaje.

Kako se podseća, Srbija je preuzela međunarodnu obavezu da proces prelaska na digitalno emitovanje zemaljskog TV signala okonča najkasnije do 17. juna 2015. godine.

Pored kvalitetnijeg TV signala, digitalizacijom će se osloboditi frekvencije koje će se koristiti za bolje pokrivanje signalom mobilne telefonije i brži mobilni internet.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend