03. sep 2014.

Uskoro konkurs za direktora RTS

rts-logoKonkursi za generalnog direktora Radio-televizije, glavnog i odgovornog urednika, kao i za više radijskih i televizijskih urednika biće raspisani tokom jeseni, odnosno u naredna dva do tri meseca.

Prema rečima jednog od članova Upravnog odbora RTS Milana Nikolića, sednica UO javnog servisa održaće se narednog utorka, 9. septembra, kada će biti odlučeno kada će, koliko i za koliko mesta biti raspisani konkursi.

„Uskoro će biti raspisani svi konkursi, a na narednoj sednici UO ćemo videti koja je procedura. U svakom slučaju, poštovaćemo zakon prilikom konkursa za rukovodeće pozicije javnog servisa“, napominje Nikolić za „Danas“.

I Žarko Trebješanin kao član UO RTS ukazuje da će sva pitanja o raspisivanju konkursa biti razmatrana na sednici 9. septembra, kao da bi uskoro trebalo da budu poznati svi detalji. On dodaje da javni servis u narednom periodu očekuje i usklađivanje Statuta i drugih internih akata RTS sa novim Zakonom o javnim servisima.

Posle iznenadne smrti dugogodišnjeg direktora RTS Aleksandar Tijanića, prošle godine UO RTS imenovao je Nikolu Mirkova, dotadašnjeg direktora TV Beograd, za vršioca dužnosti generalnog direktora RTS.

Kako je nedavno objavio „Blic“ kandidati za prvog čoveka RTS su: Dejan Jocić, suvlasnik i glavni urednik TV Nova, Goran Karadžić, predsednik Saveta RRA, Veran Matić, dugogodišnji direktor i urednik B92 i Srđan Đurić, savetnik za medije u vladi Vojislava Koštunice, kao i Milomir Marić, voditelj TV Hepi.

Predsednik UO RTS Slobodan Marković nedavno je podsetio da je još prošle godine odlučeno da neće biti raspisan konkurs za generalnog direktora javnog servisa dok se ne donese novi zakon, jer bi bilo „besmisleno birati direktora po starom zakonu, a nekoliko meseci kasnije biti obavezan da se postupa po novom zakonu“. On je tada rekao i da ne veruje da će konkurs za izbor novog direktora biti raspisan ove godine.

Zakonom o javnim servisima propisuje se da odluku o imenovanju generalnog direktora, sa obrazloženjem, donosi Upravni odbor, dvotrećinskom većinom glasova članova, nakon sprovedenog javnog konkursa. Mandat generalnog direktora je pet godina i isto lice može biti imenovano za generalnog direktora najviše dva puta.

Među uslovima za kandidate za to mesto propisano je da moraju biti „ugledni stručnjaci iz oblasti koje su od značaja za obavljanje poslova ustanove javnog medijskog servisa“, koji ima prebivalište u Srbiji, srpsko državljanstvo, visoku stručnu spremu i deset godina iskustva na rukovodećim poslovima, navodi „Danas“
.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend