20. nov 2016.

Petrović: Mitrović po zadatku metaforama crta metu

dragoljub-draza-petrovic_660x330Urednik lista Danas Dragoljub Petrović za Insajder.net kaže da je pismo vlasnika Pinka Željka Mitrovića shvatio kao pretnju, kojom bi trebalo da se bave nadležni državni organi po službenoj dužnosti

Željko Mitrović, poznat po tome što koristi svoju televiziju s nacionalnom frenkvencijom za lične obračune, u otvorenom pismu glavnog i odgovornog urednika lista Danas optužuje za satanizaciju brata premijera Srbije.

Mitrović navodi kako se divi premijeru na „njegovoj toleranciji, mirnoći i hladnokrvnosti u situaciji kada se razni ludaci stalno iživljavaju na njegovoj familiji“. Mitrović Petrovića u pismu naziva Soroševom devojčicom, aludirajući na to da se Danas finansira iz Fonda Džordža Soroša. On je, između ostalog, napisao sledeće: „Da nekim slučajem Draža udari na moju porodicu, ja bih mu poslao Božić Batu s posebnim novogodišnjim poklonima koje dugo ne bi zaboravio!“

Petrović smatra da su nadležni državni organi dužni da pozovu Mitrovića i da ga pitaju šta je zapravo hteo da kaže.

PRETNJE PETROVIĆU NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Pre desetak dana uredniku Danasa upućeni su preteći komentari, a dva dana nakon toga pripadnici MUP-a, u saradnji s Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, identifikovali su osobu koja se sumnjiči da je ostavljala preteće poruke. Kako je saopšteno, protiv D.I. iz Lazarevca će biti podneta krivična prijava zbog ugrožavanja sigurnosti.

Neki od komentara upućeni Petroviću glasili su: “Molim boga da dobijem odrešene ruke, pa da se jurimo” i “spremio sam set noževa, a i konopce”, uz niz uvreda “kvazirodoljubima Srbije” i “izdajicama svoje zemlje” za koje “nema milosti”.

„Ja sam to shvatio kao metaforu, ali kada Mitrović koristi metaforu to znači da sadrži metu. Ustvari, metaforama nacrta metu, i to jeste neka vrsta pretnje. Ja prosto očekujem, pošto se krivično delo ugrožavanje javne sigurnosti goni po službenoj dužnosti, da tužilac, odnosno policija, sasluša Mitrovića i pita ga šta on misli, pošto ja ne znam šta je mislio, a pretpostavljam. Onda procesuiraju Mitrovića, pa da on doka\e šta je mislio“, kaže Petrović za Insajder.net.

Petrović navodi i da je vlasnicima Pinka i Informera Željku Mitroviću i Draganu J. Vučićeviću u ovoj državi ne samo sve dozvoljeno, već im je i naloženo da rade „prljave medijske poslove“.

„Željko Mitrović i Dragan Vučićević su faktički deo države i vlasti, oni su dobili zadatak da to rade. Ne rade oni na svoju ruku zato što se brinu za Aleksandra Vučića ili one naše tekstove o njegovom bratu. Ne, nego zato što im je neko rekao da to rade ili im je neko dozvolio da to rade i to može da ide do kraja bez ikakvih konsekvenci“, kaže Petrović i dodaje da to potvrđuje i činjenica da premijer Aleksandar Vučić komentariše i kritikuje pisanje svih medija ali nikada Pink i Informer.

Petrović podseća da su povod za napade na Danas tekstovi „Čime se bavi Andrej Vučić“ i „Funkcija – brat Aleksandra Vučića“.

Insajder: Ćutanje znak odobravanja

Ćutanje države na sve učestaliji medijski linč pojedinaca koji kritikuju predstavnike vlasti i njihovo okruženje može da se tumači samo kao znak odobravanja. Opasna atmosfera stvorena u poslednje vreme nije samo pretvaranje slobode govora u anarhiju, već je i razlog da se predstavnici vlasti podsete da je u Srbiji pre samo 17 godina već ubijen novinar koji je prethodno označen kao izdajnik.

U ovakvim situacijama nadležne instititucije bi morale da se odgovorno ponašaju i da takve kvalifikacije barem javno osude.

Umesto toga, i sami zvaničnici optužuju pojedine novinare da su izdajnici jer dobijaju po projektima novac za istraživačke priče. Na taj način i sami koriste opasnu matricu u pokušaju disvalifikacije bilo kakve kritike na račun vlasti.

Novinari Insajdera danas nisu dobili priliku da postave pitanja premijeru jer je bilo mnogo pitanja, a ograničeno trajanje konferencije.

Pitanja su se odnosila upravo na atmosferu linča pojedinaca koji kritikuju vlast, a koja je moguća zbog ćutanja predstavnika vlasti.

O tome smo s premijerom pokušali da razgovaramo i posle završene konferencije. Premijer je rekao da će vrlo rado odgovoriti na sva pitanja, ali u toku iduće nedelje kada nađe vremena.

POREKLO I POSLEDICE ETIKETE „SOROŠEVI PLAĆENICI“

Podsetimo „Soroševi plaćenici“ etiketiranje je koje je nastalo u vreme režima Slobodana Miloševića s ciljem da se neko označi kao izdajnik i strani plaćenik.

U vreme vlasti Slobodana Miloševića, 1999. tokom NATO bombardovanja u centru Beograda ubijen je vlasnik i urednik Dnevnog telegrafa Slavko Ćuruvija tako što je u njega ispaljeno 17 metaka s leđa.

Pre toga je proglašen izdajnikom i stranim plaćenikom, a njegovom ubistvu prethodio je tekst u Politici ekspres pod naslovom „Ćuruvija dočekao bombe“, za koi se ispostavilo da ga je naručića Mirjana Marković.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend