28. sep 2016.

Pismo smederevskih dopisnika: Verbalni napad gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović na novinare

Šestoro novinara beogradskih redakcija iz Smedereva poslalo je otvoreno pismo javnosti, domaćim i stranim institucijama i medijima, “povodom brutalnog verbalnog napada na novinare gradonačelnice Smedereva, Jasne Avramović na sednici Skupštine grada”. Pismo prenosimo u celosti

Poštovani,

Ovo pismo je jedini način da ukažemo na najbrutalnije verbalne napade i omalovažavanja gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović, posebno na poslednjoj sednici Skupštine grada, 22. septembra, upućene smederevskim novinarima republičkih redakcija i novinskih agencija.

Avramović je i ranije zloupotrebljavala skupštinsku govornicu, a van skupštine lokalnu televiziju (koja vise ne postoji, zahvaljujući njenim pokušajima da izbegne privatizaciju), kako bi napadala novinare, koji, nastoje da istinito i blagovremeno, shodno pozivu, a ne po diktatu gradonačelnice izveštavaju svoje redakcije i javnost.

Na poslednjoj sednici smederevskog parlamenta, mimo dnevnog reda, dopisnici (prisutni ili ne) bili su glavna meta tokom dvanaestočasovnog zasedanja, što je školski primer samovolje, bahatosti, kršenja kodeksa, zakona, pa i Ustava Srbije, govor mržnje, podsticanje na linč, pozivanja odbornika SNS da se rugaju dopisnicima, da ih fotografišu i ismevaju što je, najblaže rečeno, grubo ometanje ljudi iz medija, i neposredno ugrožavanje bezbednosti svakoga ko misli drugačije od gradonačelnice.

Gradonačelnica Jasna Avramović nije propustila ni jedan izlazak za govornicu (a bilo ih je više od deset, u prosečnom trajanju od po pola sata) da nipodaštava rad dopisnika, iznoseći pritom niz grubih neistina, nepriličnih kvalifikacija i uvreda. Kroz opsežne, parodične interpretacije tekstova, usudila se da pređe i na teren ličnog, pa je dopisnice nazivala “ nesrećnim novinarkama koje sanjaju grozomorne snove”, pominjući čak i njihovu psihu u pogrdnom smislu, što po njenom tumačenju dovodi do tema o kojima pišu.

Dopisnike je nazvala “ljudomrscima koji pišu isključivo ružno o svom gradu”, iz čega je zaključivala da novinari ugrožavaju dolazak investitora, te zato od njih mora da krije značajne informacije.

Uz sve to, Avramović je u više navrata, politički bojila rad dopisnika, nazivajući nas “njihovim novinarima”, uz optužbe kako radimo za opoziciju.

Sve to rečnikom koji nije primeren funkciji gradonačelnika koju predstavlja Jasna Avramovi,ć a još manje instituciji Skupštine grada u kojoj govori, kršeći i najniže standarde javne komunikacije i likujući što može sa govornice neometano i neodmereno da kleveta i ponižava novinare.

Celodnevnim atakom dovela je do usijanja atmosferu u skupštinskoj sali i na ivicu fizičkog obračuna SNS sa novinarma koji su došli da prate rad Skupštine. Svaku njenu reč vladajuća većine (SNS) dočekala je odobravanjem, smehom i podsmehom, dobacivanjem i uvredama novinara.

Odbornici Srpske napredne stranke su aplaudirali, smejali se, da bi u jednom trenutku počeli da nas fotografišu mobilnim telefonima! Jedan od odbornika je u prolazu, koleginici, koja po godinama može da mu bude unuka, uz ciničan smeh dobacio „De si, ćero“.

Ilustraciju dešavanja možete delimično da dočarate iz kraćeg tonskog zapisa koji Vam prosleđujemo u prilogu. Ukoliko imate bilo kakvih sumnji u verodostojnost, molimo Vas da od skupštinske službe grada Smedereva zatražite integralni snimak ili zapisnik sa sednice.

Za nas je to vrhunac višegodišnje torture koju trpimo od predstavnika vlasti u Smederevu Upozoravamo nadležne institucije i javnost da govor mržnje gradonačelnice Smedereva prema novinarima direktno ugrožava našu bezbednost, kao i sigurnost naših porodica.

Osim ugrožavanja sigurnosti, novinarima beogradskih redakcija duži period uskraćeno je i pravo na većinu informacija iz gradske uprave, a time i naše Ustavom zagarantovano pravo na rad, kao i obaveza da pravovremeno obaveštavamo javnost o onome što ima interes da zna.

Gradonačelnica smederevske novinare beogradskih medija ne poziva na događaje, o radu lokalne samouprave i odlukama koje donose njeni organi čuva za svoje medije, a na desetine zahteva za dostavljanje informacija, ostaje bez odgovora. Uprkos našim apelima i javnim upozorenjima novinarskih udruženja da su nosioci javnih funkcija, u interesu javnosti, u obavezi da novinarima dostavljaju informacije bez diskriminacije, u Smederevu je stanje iz dana u dan gore. Gradonačelnica demonstrira silu svakim potezom.

Očekujemo Vašu pomoć u skladu sa mogućnostima i ovlašćenjima, kako bismo zajedno stvorili uslove za normalan rad novinara u Smederevu, i izbegli da takav odnos i govor mržnje, rezultira fizičkim nasiljem nad novinarima.
Sa žaljenjem konstatujemo da nas od takvog scenarija deli samo korak.


U Smederevu, 27.09.2016.

Dopisnici

Milosav Slavko Pešić (Beta)
Dejan Đorić (Fonet)
Jelena Ilić (Večernje novosti)
Olivera Milošević (Politika)
Miroslav Đorđević (Blic)
Jelena Vasiljević (Informer)

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend