20. apr 2015.

Posle 20 godina priče nemam više šta da kažem

dadaRadislav Vujasinović, otac novinarke Radislave Dade Vujasinović koja je preminula 1994. godine pod još nerazjašnjenim okolnostima, kaže za Naše novine da se nada da će novo superveštačenje u Holandiji konačno utvrditi istinu o smrti njegove ćerke

Sve je već ispričano. Ostalo je jedino da se sačekaju rezultati superveštačenja. Nemamo više šta da kažemo, jersmo pričali 20 godina. Svaka reč bi sada bila suvišna“, kratko je izjavio Vujasinović.

Za koji dan i odluka Ministarstva pravde

Nacionalni forenzički institut u Hagu pristao je da veštači dokazni materijal i da utvrdi da li je novinarka ubijena ili je neko ubio. Glavni dokaz su dva takozvana filcana čepa izvađena iz njenog tela.

Iako je prošlo 21 godina od kad je pronađena mrtva i dalje nije razjašnjeno da li su usmrćena sa dva pucnja, odatle dva čepa, što bi pokazalo da je Dada Vujasinović ubijena.

Ukoliko se utvrdi da se radi o dva dela istog čepa to bi dokazalo da je u pitanju bilo zaista samoubistvo. Istragu u ovom predmetu vodi Više javno tužilaštvo u Beogradu koje je uputilo zahtev Ministarstvu pravde da odobri 33.000 evra koliko košta superveštačenje u Holandiji.

Ministarstvo će odluku doneti tokom ove sedmice. Porodica ima dokaze Haškom forenzičkom institutu za veštačenje je neophodna puška iz koje je Dada Vujasinović usmrćena, zatim patrone municije i fotelja iz novinarkinog stana na kojoj je pronađena krv koja ne pripada novinarki.

Navedeni predmeti nalaze se u vlasništvu porodice. Holanđani su tražili i kesu u kojoj su čuvane dramlije (sačma), olovne kuglice izvađene iz novinarkinog tela, odnosno sporni filcani čepovi. Iako se prvo tvrdilo da je taj dokazni materijal izgubljen tokom bombardovanja, kesa je kasnije pronađena u ormaru inspektora koji je radio na predmetu, ali je u međuvremenu umro.

Materijal za knjigu ukraden?

Radislav Vujasinović i njegova supruga Nevenka tih godina živeli su u Berlinu. Komšinica im je javila da se „Dada ubila iz lovačke puške“.

Došli smo dan kasnije preko Mađarske. Bili smo u šoku, izgubljeni, ali kada smo ušli u stan, bilo nam je jasno da se nije ubila. U stanu je sve bilo ispreturano, pa je čak i luster je bio izvaljen. Našla sam nekoliko iščupanih pramenova njene kose po stanu.

Dokumenta i novac držala je na jednom skrovitom mestu. Neka dokumenta smo našli po stanu, a jedino je novac ostao na mestu na kom je bio. Ne znamo šta je sve nestalo. Fasciklu u kojoj je bio materijal za knjigu nikada nismo pronašli. Među kasetama s njenim intervjuima našli smo magnet. Kasete sa poslednjom pričom o policiji koja prodaje oružje u Novom Pazaru nikada nisu nađene. Nismo pronašli ni kasetu iz telefonske sekretarice, na kojoj su ostali poslednji pozivi rekao je Vujasinović.

Podsetimo, Dada Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u Novom Beogradu, a istraga je pokrenuta tek 2005. godine. Jedan od nalaza veštaka bio je pet godina u fioci nekadašnjeg istražnog sudije Okružnog suda, nije bio dostavljen tužilaštvu, što je uticalo na kašnjenje svih ostalih drugih veštačenja. Istraga koja je vođena nebrojeno puta je po medijima ocenjena kao traljava. Neki dokazi su misteriozno nestali, urađen je niz protivrečnih medicinskih i balističkih nalaza koji su ometali istragu, a pitanje odgovornosti onih koji su to radili nikada nije postavljeno.

Zamerila se mnogima

Dada Vujasinović napisala je mnogobrojne reportaže sa ratišta, zatim serije tekstova o beogradskom podzemlju, ratnim profiterima, vojsci, policiji i nerazjašnjenim ubistvima. Zamerila se Željku Ražnatoviću Arkanu kada ga je posle serija ubistava u Beogradu pozvala da ga pita ko je sledeći, a on joj je odgovorio: „Ti si sledeća, napiši to slobodno“. Poslednja tema kojom se Dada bavila bila je trgovina oružjem. Zato je otišla na poslednji službeni put u Sandžak, odakle se vratila sa pouzdanim informacijama da srpska policija prodaje oružje muslimanima. Sav materijal za knjigu i nove tekstove navodno je čuvala u „zelenoj fascikli“ skrivenoj u stanu koja je nestala pošto je pronađena mrtva.

Slični propusti i kod Ćuruvije

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac rekla je 2011. da je posle 17 godina teško doći do kvalitetnih dokaza, posebno s obzirom na to da u vreme kada je novinarka ubijena, uviđaj i istražne radnje nisu kvalitetno obavljeni. Postoje indicije i da su dokazi namerno skrivani. Nezahvalno je govoriti da li iza svega stoji tadašnja Državna bezbednost, ali način na koji je rađen uviđaj u slučaju Slavka Ćuruvije ukazuje na sličnosti u propustima koji su počinjeni u obe istrage kazala je Dolovac.

Zna se ko su naručioci

Pre nekoliko roditelji Dade Vujasinović tvrdili su da znaju ko su naručioci, a ko direktni izvršioci ubistva. Iza zločina stoji tajna služba DB. Došli smo do saznanja ko bi mogao biti organizator. Znamo da su u „Dugi“ radili agenti Državne bezbednosti (DB) i Kontra-obaveštajne službe Jugoslovenske armije KOS. Imena i detalje ne želim da iznosim, jer očekujem da to uradi zvanična istraga kazao je Radislav Vujasinović posle smrti svoje ćerke.

Izvor: Naše novine

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend