14. okt 2014.

Potrebna javna slušanja o medijima

SEDNICA ODBORA ZA KULTURU I INFORMISANJEPredsednica skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović najavila je u ponedeljak da će jedna od tema na sednici tog tela 17. oktobra biti i održavanje javnih slušanja o stanju u medijima i medijskim slobodama.

„Mislim da ne postoji pozvanija institucija od parlamenta da raspravlja o medijskim slobodama, a kakav će biti stav Odbora videćemo“, kazala je Vesna Marjanović.

Prema njenim rečima, postojala je ranije inicijativa Odbora da se organizuje javno slušanje o primeni medijskih zakona, ali su pojedini članovi Odbora bili protiv toga da na tom slušanju uvodničari budu predstavnici NUNS-a.

Vesna Marjanović je ocenila da je zabrinjavajuće da članovi Odbora imaju takav stav u trenutku kada je u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije naglašeno da je održavanje javnih slušanja veoma bitno za demokratizaciju i da u njima posebno treba da učestvuje civilni sektor.

Nezavisno udruženje novinara Srbije zatražilo je od Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije da zakaže javno slušanje na temu medijskih sloboda.

Vesna Marjanović je kazala da joj ta inicijativa još nije zvanično stigla, ali da će je uvrstiti na dnevni red sednice Odbora koja bi trebalo da bude održana 17. oktobra.

Uz zahtev, NUNS je predao i oko 2.000 potpisa novinara i gradjana koji su podržali Proglas o medijskim slobodama, kao osnov za razgovor u parlamentu, navodi se u saopštenju novinarskog udruženja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend