10. okt 2016.

Preporuke novinarima i urednicima onlajn medija

savet_za_stampu_oktobar_2016_pressscentarrs

Počela javna rasprava o Smernicama za primenu Kodeksa novinara u onlajn sferi, koje donose dragocena uputstva posebno kada su u pitanju zadiranje u privatnost, autorska prava, rad sa izvorima, prikriveno oglašavanje i slični problemi sa kojima su i novinari i čitaoci svakodnevno suočeni pišući na internetu

Onlajn mediji u Srbiji uskoro će dobiti Smernice za primenu Kodeksa novinara u onlajn medijima, koji će, kao dopuna postojećeg Kodeksa, pomoći urednicima i novinarima internet-portala da rešavaju etičke dileme sa kojima se susreću.

Analizirajući slučajeve kršenja novinarske etike u onlajn medijima kojima se bavio Savet za štampu, radna grupa pod njegovim okriljem ustanovila je da su zadiranje u privatnost, prikriveno oglašavanje, naknadno menjanje tekstova bez obrazloženja, poštovanje autorstva samo neki od problema u onlajn sferi.

Na današnjem predstavljanju Smernica, član radne grupe i advokat Miloš Stojković, rekao je da su naročit izazov za digitalne medije zaštita maloletnika ili žrtava nasilja, tretiranje informacija koje su prikupljene sa društvenih mreža, dok se kao najproblematičnije nametnulo pitanje zaštite autorstva.

„U praksi se dešava masovno neovlašćeno iskorišćavanje medijskih sadržaja – tekstova, video-sadržaja i fotografija. Preporučili smo stoga portalima da definišu svoja pravila ponašanja, pa ako neko želi da prenese njihov sadržaj i pritom ispoštuje sva ta pravila, smatraće se da je time pribavio saglasnost. To je jako bitna stvar, ali i nešto što će biti izazov manjim, lokalnim onlajn-medijima“, kaže Stojanović.

On dodaje i da lokalni portali često “nemaju resurse da ispoštuju zakonske i etičke norme”, zbog čega bi ovaj dokument trebalo da im pomogne pri rešavanju dilema.

„Imamo dve osnovne vrste pravila – neka su obavezujuća, jer su preuzeta iz Kodeksa i bliže definisana ovde, a negde smo medijima davali određene preporuke koje se, recimo, odnosne na demanti, ispravku informacije i druge institute. Tu smo dali gotova rešenja koja će posebno biti od koristi na lokalu“, ističe Stojanović.

Iako je, kako je rečeno na ovom skupu, postojeći Kodeks dobar i može se primenjivati na sve medije, razvoj novih tehnologija i onlajn novinarstva nameće potrebu da bude i proširen. Ove smernice bi trebalo da budu objavljene i dostavljene redakcijama do kraja meseca, a ideja je da jednog dana postanu i integralni deo Kodeksa.

Smernice za primenu Kodeksa novinara Srbije u onlajn medijima dostupne su na sajtu Saveta za štampu, a tokom javne rasprave koja je u toku svi zainteresovani mogu slati svoje sugestije, kritike i komentare na office@savetzastampu.rs.

 Foto: Press centar UNS-a 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend