24. feb 2016.

Prihvaćene preporuke ombudsmana, o ostavci načelnika, još uvek ni reči

Komunalna policija izjasnila se o prvom incidentu sa novinarima Istinomera i prihvatila sve preporuke Zaštitnika građana. Odgovora gradske uprave o razrešenju Nikole Ristića još uvek nema

Komunalna policija grada Beograda uvažila je sve preporuke Zaštitnika građana koje su upućene nakon nepravilnog i nezakonitog postupanja te javne službe prema novinarskoj ekipi „Istinomera“ u septembru prošle godine, navodi se u izjašnjenju Komunalne policije objavljene na sajtu Zaštitnika građana.

Komunalna policija će od sada samo postupati u slučajevima koji su u nadležnosti te javne službe, biće započeta praksa razgovora sa građanima i to svakog prvog četvrtka u mesecu u službenim prostorijama, a planira se i organizacija obuka o poštovanju ljudskih prava za pripadnike te službe.

U izjašnjenju koje je potpisao načelnik Komunalne policije Nikola Ristić stoji da su svi komunalni policajci upoznati sa zakonskom činjenicom da fotografisanje i snimanje komunalne policije nije protivzakonito, jer je reč o snimku postupanja komunalnog policajca kao nosioca javne službe.

Pozdravljamo prvi korak Komunalne policije koja u svom odgovoru Zaštitniku građana, konačno priznaje prekoračenje nadležnosti u postupanju od 25. septembra prošle godine kada smo zbog snimanja na javnoj površini, u blizini kafića “Savanova”, dobili prekršajne prijave.

Istinomer, u skladu sa usvojenim preporukama Zaštitnika građana, očekuje i izvinjenje od strane Komunalne policije.

Takođe čekamo i reakcije na drugu preporuku Zaštitnika građana koji zbog postupanja prema novinarima Istinomera i KRIK-a traži razrešenje načelnika Komunalne policije Nikole Ristića.

Komunalna policija za pet godina postojanja, očigledno nije opravdala očekivanja građana. Naprotiv, brojni uznemiravajući snimci fizičkog obračunavanja sa građanima, kao i sprečavanja novinara da obavljaju svoj posao, nalažu ozbiljne promene u radu te javne službe.

Zbog toga smatramo da se u novi zakon o radu te službe ne smeju olako unositi odredbe koje samo proširuju ovlašćenja rada Komunalne policije, a da se prethodno ne definišu i njihove obaveze. Očigledno je da postoji potreba da se preciznije i pravednije definišu pravila o načinima postupanja ove službe.

Samo tako može se trajno obezbediti da nam se ovakvi slučajevi više ne događaju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend